Časna sestra na Korčuli tjerala prvašiće da crtaju svoje prijatelje nevjernike

Ilustracija (nije fotografija događaja iz članka): Pixsell/Marijan Susenj

MAJKA jedne učenice prvog razreda Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli javila se redakciji portala Telegram s nevjerojatnom pričom.

Časna prvašićima: ''Djeci koja ne idu na vjeronauk treba pomoć''

Naime, na satu vjeronauka na kojem je bila i njezina kći, učenici su se bavili pitanjem koga bi djeca dovela Isusu, a časna sestra koja predaje vjeronauk u toj školi tu je temu obradila na, blago rečeno, bizaran način.

Djeci je tako rekla da Isusu treba dovesti one koji ne vjeruju u Boga, odnosno koji ne idu na vjeronauk. Konkretno, časna je djeci na vjeronauku rekla da djeci koja ne idu na vjeronauk treba pomoć.

Morali nacrtati svoje prijatelje nevjernike i ispod crteža napisati njihova imena

Tako je od prvašića na satu vjeronauka zatražila da nacrtaju svoje školske kolege koje ne idu na vjeronauk, a uz to su ispod crteža morali napisati i njihova imena. 

Majka djevojčice rekla je da su se zbog toga neki roditelji požalili učiteljici.

Iako je ideja da djeci koja ne idu na vjeronauk zbog te činjenice treba pomoć prilično uvredljiva i prema toj djeci i prema njihovim roditeljima, u nadležnoj biskupiji u incidentu ne vide ništa sporno.

Dubrovačka biskupija: Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti

Naime, u priopćenju koje je na svojim web stranicama povodom ovog incidenta objavila Dubrovačka biskupija navodi se kako je "učenicima Isus pojam dobrote i ljubavi, koju žele podijeliti s drugima".

"U sklopu vjeronaučnog programa učenici su radili zadatak naziva ‘Nacrtaj koga bi želio/željela dovesti Isusu’ iz radne bilježnice odobrene u skladu s Programom katoličkog vjeronauka u osnovnoj školi. Učenicima je Isus pojam dobrote i ljubavi, koju žele podijeliti s drugima, te su učenici upravo tim povodom nacrtali blisku osobu s kojom žele podijeliti ljubav i dobrotu. U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa", navodi se u priopćenju Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije, koji je odgovaran za provedbu nastave vjeronauka u javnim školama.

"Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti, niti joj je bila želja bilo što nametati svojim učenicima. Ako je navedeno nekoga povrijedilo, vjeroučiteljici, kao i Katehetskom uredu najiskrenije je žao", zaključuje se u priopćenju.

Što vi mislite, je li normalno da prvašići na satu vjeronauka prema uputama časne sestre crtaju svoje prijatelje koji ne idu na vjeronauk? Recite nam u anketi!

 

Pročitajte više