Časne sestre na popisu zlostavljača?

PROTIV petoro odgajatelja iz Doma Brezovica zagrebačko Općinsko Državno odvjetništvo zatražit će pokretanje sudskog postupka. Osobe su osumnjičene da su zanemarivale djecu te ih fizički i emotivno zlostavljale. Navodno se među osumnjičenima nalaze i dvije časne sestre.

Vesna Abramović, zagrebačka općinska državna odvjetnica dala je izjavu Jutarnjem listu: "Sada smo u konačnoj fazi prikupljanja podataka. Mi, naime, imamo dovoljno podataka o navodnim kaznenim djelima, ali nemamo utvrđen identitet počinitelja. Ime i prezime navodnog počinitelja nisu nam dovoljni, a osobito kad se radi o redovničkim imenima časnih sestara."

Policija je posjetila sjedište Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Dom u Brezovici. Razlog je bio prikupljanje dokumenata i informacija o štićenicima i djelatnicima koji su u ustanovi boravili u posljednjih desetak godina.

Silvije Degen, Caritasov odvjetnik, opovrgnuo je da je policija informativno ispitivala Jelenu Brajšu, šeficu Caritasa.

"Gospođa Brajša je bila na svom radnom mjestu i tamo ju je zatekla policija. Dala je policiji sve dokumente koje su zatražili, iako ih je moj ured poslao Odvjetništvu još prošli tjedan. Ona nije informativno ispitana niti je dobila poziv za neko ispitivanje." - rekao je Degen.

Dodao je da Brajša nije izravno odgovorna za ustanovu u kojoj su se događala zlostavljanja, piše Jutarnji list.

Djelatnici i štićenici svjedočili su posljednjih godina o strašnim metodama zlostavljanja djece, a posebno su optuživane dvije časne sestre. Zlodjela su strašna - jedan je dječak bez nogu bio ostavljen u ormaru da satima čeka ne bi li netko došao po njega. Djevojčica je kažnjena šišanjem duge kose, djecu su tukli valjcima za tijesto po glavi, šibama po licu te im radili druge grozote.

Iako se mislilo da su djela pod zastarom, jer su učinjena prije više od tri godine, državna odvjetnica Vesna Abramović to je demantirala: "Prema našim tumačenjima, zastara nije nastupila i to ćemo argumentirati na sudu."

Pročitajte više