Cassini poslao zapanjujuće slike Saturna

CASSINI, NASA-ina letjelica koja je poslana u istraživanje Saturna, od početka ove godine poslala je više zapanjujućih fotografija toga udaljenog planeta i njegovih prstenova i satelita, objavila je NASA.

Osim dragocjenih znanstvenih podataka koje prikuplja na svojem putu dugom 13 godina, Cassini šalje i dragocjene fotografije koje astronomima omogućavaju bliži pogled na taj fascinantni planet, pogotovo na gornje slojeve njegove atmosfere. Cassini oko Saturna i njegovih mjeseca leti već šest godina i do sada je poslao gomilu korisnih, ali jednako tako i iznenađujućih podataka o ekstremnim uvjetima koji vladaju na šestom po redu planetu našeg Sunčevog sustava.  



Letjelica Cassini je još 1997. godine lansirana sa Zemlje u misiju istraživanja Saturna, njegovih prstenova i satelita. Nazvana je po francuskom astronomu Giovanniju Domenicu Cassiniju, a do cilja je stigla 1. srpnja 2004. godine. Od tada neprestano kruži oko Saturnovih prirodnih satelita i još će nekoliko puta proletjeti pokraj Titana. Na sebi nosi ESA-inu sondu Huygens koja se 2004. spustila na jedan od Saturnovih satelita Titan, s kojega je od tada poslala mnoštvo korisnih podataka.

Pročitajte više