Čavić i Tadić pozvali haške optuženike na dragovoljnu predaju

PREDSJEDNICI Srbije i Republike Srpske Boris Tadić i Dragan Čavić uputili su u utorak u Banjoj Luci zajednički poziv svim haškim optuženicima i osumnjičenima da se dragovoljno predaju Međunarodnom sudu za ratne zločine i, kako je rekao srbijanski predsjednik Tadić "na taj način skinu teret i sa Srbije i s Republike Srpske".

Tadić je pozdravio konsenzus svih politički relevantnih čimbenika Republike Srpske u svezi sa suradnjom s Haagom, za razliku od političkih stranaka u Srbiji koje ovu suradnju izjednačuju s "nacionalnom izdajom". Tadić je ovo nazvao unutarnjopolitičkom manipulacijom na štetu i Srbije i RS.

"Država Srbija mora surađivati s Tribunalom za ratne zločine jer je to nacionalni interes, u suprotnom - ona ne pomaže RS (...) Smatram nacionalnom izdajom upravo rušenje kapaciteta RS i Srbije što uključuje i nesuradnja sa Sudom u Haagu - to je protivno svakom domoljublju", izjavio je srbijanski predsjednik dodajući da su učinci ovakvog ponašanja katastrofalni za Srbiju i RS.

"To se mora izmijeniti danas i odmah!", kazao je Tadić.

Predsjednik RS Dragan Čavić podsjetio je da procesuiranje ratnih zločina ne zastarjeva kao ni sami zločini.

"To će trajati tko zna koliko godina i s tim se moramo naučiti živjeti", kazao je Čavić.

Dvojica predsjednika su tijekom današnjih razgovora, u kojima su sudjelovali i potpredsjednici RS Ivan Tomljenović i Adil Osmanović, postigli punu suglasnost u svim ekonomskim i političkim pitanjima. Buduća suradnja RS i Srbije odvijat će se u interesu njihovih građana i ne narušava suradnju Bosne i Hercegovine i državne zajednice Srbije i Crne Gore, već je proširuje, naglasili su u svojim izjavama Čavić i Tadić.

Tadić je posebno apostrofirao stabiliziranje stanja u RS, i pozdravio rad Komisije za istraživanje ratnih zločina u Srebrenici u srpnju 1995., kao i javnu ispriku koju je predsjednik RS Dragan Čavić uputio obiteljima srebreničkih žrtava.

"Svi jedni drugima dugujemo ispriku. Ja to činim s uvjerenjem da samo na taj način možemo stabilizirati odnose. Uvjeren sam da izražavajući ispriku činim dobro za srpski narod i za sve druge", kazao je predsjednik Srbije Tadić.

Srbijanski predsjednik boravi od ponedjeljka u Bosni i Hercegovini, a sutra bi se u Mostaru trebao sastati s tamošnjim dužnosnicima.

Pročitajte više