Čavić o mogućim prijevremenim izborima u RS

PREDSJEDNIK Republike Srpske (RS) Dragan Čavić izjavio je da će prijevremene izbore u tom entitetu BiH raspisati tek kada se za to steknu ustavni uvjeti, no da je gotovo sigurno udaljavanje iz aktualne vlade RS ministara  - Bošnjaka iza kojih stoji Stranka demokratske akcije (SDA).

Povod Čavićevu reagiranju jesu učestali zahtjevi pojedinih stranaka za raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora nakon što je Visoki predstavnik Paddy Ashdown iz političkoga, privrednoga i javnoga života RS udaljio gotovo 50 dužnosnika Srpske demokratske stranke (SDS) na čelu sa predsjednikom Parlamenta Draganom Kalinićem koji je ujedno bio i predsjednik ove stranke.

"Nemam namjeru raspisivati prijevremene izbore po narudžbama stranaka nego onda kada se za to steknu uvjeti koji su predviđeni Ustavom RS", izjavio je Čavić u interviewu Radio-televiziji RS. On je dodao da se to može dogoditi na zahtjev dvije trećine zastupnika u Parlamentu ili kada ovaj zakonodavni organ ne funkcionira

Čavić nije isključio mogućnost stvaranje "neke druge većine u Parlamentu RS".

"Ja sam kao predsjednik Republike spreman na kohabitaciju", istaknuo je Čavić, navodeći primjere Hrvatske i Srbije.

S druge strane, on je ocijenio da Stranka demokratske akcije (koja je sa SDS i Partijom demokratskoga procesa partner u vlasti RS) i njezin predsjednik Sulejman Tihić kontinuirano djeluju suprotno interesima Republike Srpske .

Na pitanje hoće li zbog toga ministri iz SDA biti udaljeni iz Vlade RS, Čavić je kazao da je "ta opcija gotovo sigurna" no da će tome prethoditi procedura koja podrazumijeva "pribavljanje mišljenja i predsjednika Narodne skupštine RS koji je smijenjen".

Pročitajte više