ČAVIĆ: VLASTI RS DOKAZAT ĆE SPREMNOST NA SURADNJU SA ICTY

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u četvrtak kako su vlasti tog entiteta sada spremne ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice za punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te da će to uskoro i dokazati.

"Vrijeme će pokazati kako je Republika Srpska spremna ispuniti svoje obveze", izjavio je Čavić pred novinarima u Sarajevu nakon sastanka što ga je imao s visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom.

Na ovom sastanku bio je i Darko Matijašević, koji je prije nepuna dva tjedna imenovan novim ministrom unutarnjih poslova RS, a na tu poziciju došao je s dužnosti vojnog atašea pri misiji BiH u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Čavić je kazao kako je uvjeren da je Matijašević u potpunosti sposoban "riješiti pitanje suradnje sa ICTY".

"Imamo kvalitetan politički ambijent za takvo što i dokazat ćemo kako RS ne opstruira institucionalnu suradnju sa ICTY", izjavio je Čavić koji je i sam pod silovitim pritiskom međunarodne zajednice da poduzme mjere koje će osigurati uhićenje optuženih za ratne zločine a posebice Radovana Karadžića.

"Vlastima RS ostalo je malo vremena", komentirao je razgovore s Čavićem i Matijaševićem Ashdown.

On je kazao kako RS praktično ima tromjesečni rok da počne privoditi optuženike za kojima traga Haški tribunal jer će se nakon toga sastati ministarsko vijeće NATO-a kako bi ponovno raspravljalo o mogućem primanju BiH u program "Partnerstvo za mir".

Ashdown je kratko dodao kako od vlasti bosanskih Srba sada očekuje isključivo djela a ne riječi.

Za novog ministra unutarnjih poslova RS kazao je kako je to čovjek koji je sada vjerojatno u "najopasnijoj situciji na Balkanu".

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više