Cavtat: Završen regionalni gospodarski forum

DRUGI regionalni gospodarski forum za jugoistočnu Europu koji se održava u hotelu "Croatia" u Cavtatu u srijedu je završio s radom.

Ovogodišnji skup održan je pod nazivom "Konkurenti i partneri na putu u Europsku uniju", a okupio je 250 sudionika iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore te Slovenije.

Najveći dio rasprave sudionika odnosio se na moguću gospodarsku suradnju zemalja regije te je istaknuto kako je iznimno važan svaki poticaj obnavljanja i unapređenja gospodarske suradnje na putu k Europskoj uniji.

Odgovornost svih zemalja regije s obzirom na brzinu preobražaja u Europskoj uniji obvezuje na kvalitetnu suradnju u infrastrukturnim projektima te prihvaćanje standarda nužnih za integracije, istaknuo je pokrovitelj ovogodišnjeg foruma, makedonski predsjednik Branko Crvenkovski.

Važnost ovogodišnjeg skupa upravo je u tome što je sada trenutak za sve stanovnike jugistočne Europe da stave svoje ekonomske probleme i gospodarsku suradnju na prvo mjesto, te na taj način pridonesu zajedničkom cilju - bržem ulasku u Europsku uniju, dodao je Crvenkovski.


U radu skupa sudjelovao je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je uz ostalo kazao kako zajednica europskih zemalja podrazumjeva prije svega zajedništvo u gospodarstvu te kako sve zemlje regije već danas moraju prići tom europskom modelu i po uzoru na njega uređivati i svoje međusobne gospodarske odnose. Pri tome je posebno naglasio sve širu sve otvoreniju i sve intenzivniju gospodarsku suradnju.

Drugi regionalni gospodarski forum za jugoistočnu Europu organizirala je sarajevska tvrtka za istraživačko-razvojne usluge i poslovni consulting "Revicon".

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski u srijedu je posjetio Dubrovnik. U razgovoru sa županijskim i gradskim vlastima posebno se zanimao za funkcioniranje lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj, a upoznao se i sa tijekom ovogodišnje turističke sezone i naporima koji se ulažu da bi turizam na hrvatskome jugu ponovo došao na one pozicije koje je imao prije.

Pročitajte više