Čečen Kadirov kritizira ruskog generala zbog povlačenja: Tko ga tako dobro štiti?

Foto: EPA

ČEČENSKI lider Ramzan Kadirov je proteklog tjedna kritizirao zapovjednika Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Lapina. 

Kadirov je rekao da je Lapin odgovoran za obranu područja na sjeveru Donjecke regije, gdje su se ukrajinske snage nedavno probile. Optužio je generala zbog povlačenja.

Vojnici koji su ondje došli pomoći navodno cijeli dan nisu mogli pronaći Lapinove borce te se još nalaze na području Rubižnea i Kremine i "demoralizirani su, bez sredstava za komunikaciju, hrane i streljiva", piše neovisni ruski portal Meduza.

Kadirov: Tko Lapina tako dobro štiti?

Kadirov kaže da on sam već nekoliko dana ne može kontaktirati Lapina kako bi razgovarali o tome što se dogodilo. "Moji ljudi ga ne mogu pronaći", tvrdi Čečen.

"Nikoga nije briga kako je Lapin dobio zasluge za zauzimanje Lisičanska, u kojem nije ni bio? Nikoga ne zanima kako je uspio proći Crveno ušće i zašto nije bilo provjere? Zašto nije bilo provjere? Brine li nekoga gdje je on sada? Nikoga nije briga, tko ga tako dobro štiti?" zapitao se Kadirov na Telegramu.

Kadirov već javno prozivao Lapina

Ovo nije prvi put da je Kadirov javno kritizirao generala Lapina. Čečen je 1. listopada objavio sličan post na Telegramu. To je bilo nedugo nakon što je ruska vojska napustila Liman. Tada je Kadirov za Lapina rekao da je "mediokritet" te izjavio da general nije opskrbio mobilizirane borce iz Luhanske regije.

"Nije sramota što je Lapin osrednji i to što ga na vrhu pokrivaju čelnici u Glavnom stožeru. Da je bilo po mom, degradirao bih Lapina u čin vojnika, oduzeo bih mu odlikovanja i s automatskom puškom u rukama poslao ga na prvu liniju bojišnice da krvlju opere moju sramotu", rekao je čečenski lider.

Sota: Lapin u regiji Svatova uperio pištolj u glavu zapovjedniku voda te tražio povlačenje

Prije nego što je imenovan u Središnji vojni okrug, Lapin je bio na čelu stožera ruske skupine u Siriji. Najnovije vijesti o Lapinu prenijela je Sota. Prema publikaciji, mobilizirani vojnik, čija se jedinica povukla s prve crte bojišnice bez zapovijedi nakon granatiranja u regiji Svatova, rekao je da je Lapin uperio pištolj u glavu zapovjedniku voda i zahtijevao povlačenje

Na početku ruske invazije jedinice središnjeg vojnog okruga pod vodstvom generala Lapina napredovale su prema Kijevu s istoka te uspjele doći do predgrađa ukrajinske prijestolnice, ali su zaustavljene u blizini grada Brovari. Grupa nije mogla uspostaviti opskrbu za napredne jedinice i glavne snage bile su im zaglavljene u borbama na golemom teritoriju od Sumija do Černihiva.

Nakon napuštanja sjevera Ukrajine trupe predvođene Lapinom poslane su na istok zemlje. U svibnju su zauzeli Liman. Istog mjeseca su neuspješno pokušali prijeći rijeku Sjeverni Donjec u području Bilohorivke. Tada su izgubljeni tenkovi, borbena vozila pješaštva i inženjerska vozila.

U ljeto su ruske snage zauzele Severodonjeck i Lisičansk. Unatoč riječima Kadirova da Lapina "nije bilo" u Lisičansku, pripadnici središnjeg vojnog okruga sudjelovali su u ovoj operaciji te su upali u rafineriju nafte u Lisičansku, piše Meduza. Nakon zauzimanja tvornice postojala je prijetnja okruženja jedinica ukrajinskih snaga u Lisičansku, no bile su prisiljene napustiti grad.

Nakon uspješnog napredovanja ukrajinskih trupa u Harkivu, prema ukrajinskim obavještajnim podacima, Lapin je postavljen da kontrolira snage Zapadnog vojnog okruga. Riječ je o snagama koje se nisu uspjele nositi s obranom ovog područja.

Čak i kada je Lapin preuzeo zapovjedništvo, ruska vojska je izgubila Liman i selo Kupjansk-Vuzlovji. Očito Lapin nije imao dovoljno snaga na raspolaganju da ih obrani. U listopadu je Lapin predvodio obranu grada Svatova u Luhanskoj oblasti.

Pročitajte više