Čečenski gerilci povezani s Al-Aaidom

ČEČENIJA gerilci povezani su s terorističkom mrežom AlQaidom, rekao je u petak za ruski tisak francuski sudac JeanLouis Bruguiere, stručnjak za borbu protiv terorizma.

"Veze između Čečena i Al-Qaide postoje već dugo. Nakon uništenja terorističkih baza u Afganistanu, Kavkaz se počeo transformirati u bazu za islamističke teroriste", rekao je francuski sudac za ruski dnevni list "Izvestija".

Među područjima u kojima se nalaze teroristi spomenuo je ruske republike Ingušetiju i Sjevernu Osetiju, koje graniče s Čečenijom, kao i Gruziju.

"Čečenija je prije svega ruski unutrašnji problem, no predstavlja prijetnju i za nas. Kavkaz je bliži Europi od Afganistana", naglasio je Bruguiere.

Prema njegovim riječima, Francuzi su u prosincu prošle godine neutralizirali skupine povezane s čečenskim radikalima koji su pripremali napade na ruske položaje u Francuskoj.

Sudac je također pozvao Francuze da zauzmu "manje ispolitizirano" stajalište prema Čečeniji.

Francusko javno mišljenje jako je kritično prema ruskoj intervenciji u toj separatističkoj republici koja je pokrenuta 1. listopada 1999. godine.

Pročitajte više