Čečenski "gospodar života i smrti" Doku Umarov tvrdi da je kriv za bombu u Moskvi

JEDNA od najtraženijih osoba u Rusiji, čečenski gospodar života i smrti Doku  Umarov, kazao je da je naredio smrtonosan bombaški napad koji se prošlog mjeseca dogodio u zračnoj luci u Moskvi.

U napadu bombaša samoubojice u zračnoj luci Domodedovo 24. siječnja poginulo je 36 ljudi, a 180 ih je ozlijeđeno. Umarov je u snimljenoj poruci rekao da je napad odgovor za "ruske zločine na Kavkazu". Istaknuo je i da će se slični napadi nastaviti i u budućnosti.

Umarov bio ministar u čečenskoj separatističkoj vladi

Umarov je vođa "Kavkaskog emirata", islamističke grupe raširene na Sjevernom Kavkazu, te jedan od nekoliko poznatih čečenskih pobunjenika koji je još uvijek aktivan. U čečenskoj separatističkoj vladi, koja je vladala od 1996. do 1999. godine, Umarov je bio ministar sigurnosti.

Umarov je ranije tvrdio i da je naredio napad na moskovski metro u ožujku prošle godine u kojem je poginulo 39 ljudi te bombaški napad iz prosinca 2009. godine u vlaku koji je putovao iz Moskve u Sankt Petersburg u kojem je bilo 26 žrtava.

Borba protiv ruskog "fašističkog režima"

U najnovijoj snimci je rekao da se muslimani napadaju diljem svijeta, a za sve optužuje "cionističke i kršćanske režime koje predvode Izrael i SAD". Napomenuo je da ima "stotine braće" koji su se spremni žrtvovati u borbi protiv ruskog "fašističkog režima".

Pročitajte više