Čehok bi da Varteks spasi država, a AZTN tvrdi: Ne može rekonstrukcija svake godine!



VIJEĆE Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja odobrilo je državne potpore za restrukturiranje Varteksa dane u razdoblju 2004. godine do 2006. godine, ali je istodobno upozorilo Varteks da se potpore za restrukturiranje mogu dodijeliti samo jednom u deset godina.

Krediti i subvencije

Naime, Varteks je dobio državna jamstva za financiranje tekućeg poslovanja u korist Zagrebačke i Privredne banke te Hrvatske banke za obnovu i razvoj od 23. prosinca 2004. i 3. kolovoza 2006. Subvenciju Varteksu je 2005. godine dodijelilo i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva temeljem Mjera za poticanje razvoja i poboljšanje stanja u tekstilnoj i kožarsko-obućarskoj industriji Hrvatske.

No, da država treba spašavati Varteks danas je naglasio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji je na konferenciji za novinare objavio prijedlog prema kojem bi država postala 40-postotni vlasnik Varteksa. Uvjet za tako nešto, objasnio je Čehok, da se prema Modelu C uspješno završi proces rješavanja državnih potraživanja od kompanije koja iznose 77 milijuna kuna.

Čehok o složenom postupku

Čehok je nedavno bio kod premijerke Kosor lobiravši za Varteks, objasnivši da oko 85 posto zaposlenih u Varteksu otpada na žene srednje životne dobi koje će teško naći drugo zaposlenje.

"Radi se o vrlo složenom postupku koji će se rješavati pregovorima poslovodstva Varteksa s ministarstvima", rekao je Čehok dodavši da će biti važna mišljenja nadležnih agencija, prije svega Hanfa i AZTN.

Pročitajte više