Čehok sa čelnicima HSLS-a Istarske županije

Predsjednik HSLSa Ivan Čehok na večerašnjoj konferenciji za novinare u Puli izjavio je kako u Hrvatskoj treba osnažiti lokalnu samoupravu, te da se Hrvatska treba izgraditi kao građansko društvo, koje će znati prepoznati interese svih građana. L

Nakon razgovora sa čelnicima istarskoga HSLS-a Čehok je rekao kako je Istarska županija u posljednjih 10-ak godina bila u središtu medijske pozornosti zato što su na njenom području započeti mnogi projekti koji su bili korisni za građane, no, ocijenio je kako su u "Istri započeti i projekti koji su moralno i društveno-politički dosta kontroverzni, i koji još danas izazivaju dvojbe, poput projekta 'Brijuni Rivijera' ".

Predsjednik HSLS-a stoga smatra kako bi, u ovom slučaju, i državna i županijska vlast, prije nego krenu u ostvarivanje tih projekata, "trebale raščistiti sva otvorena kontroverzna pitanja".

"Hrvatska se mora regionalno uravnoteženo razvijati, što do sada nije bio slučaj. Regije su naša posebnost a njihove značajke treba svakako poduprijeti", kazao je Čehok.

Dodao je da "za razliku od bivše i sadašnje vlasti, koja stalno ističe kako Hrvatska mora što prije ući u Europsku uniju, HSLS smatra da je zadaća svih političara objasniti građanima što za njih znači i donosi ovaj proces". Jer, kako je rekao "u Europsku uniju neće ući Hrvatska nego njezini građani".

"Da bismo živjeli kao Europljani morat ćemo još mnogo toga proći te se prilagođavati europskim standardima, što će izazvati velike turbulencije u hrvatskom društvu", zaključio je predsjednik HSLS-a Ivan Čehok.

Ocijenio je da je HSLS jedina hrvatska stranka koja je u ovom trenutku "eurorealistična".

Predsjednica istarskog HSLS-a Jadranka Katarinčić-Škrlj naglasila je da se stranka priprema za slijedeće lokalne izbore, te da istarski HSLS unatoč lošim rezultatima na posljednjim parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici, nije izgubio svoj identitet.

(Hina) xspd ysp

Pročitajte više