Čehok u NU2: Nije moralno što sam išao u saborsku mirovinu s 47 godina

Screenshot: HRT

NOVI gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok prilikom današnjeg gostovanja na HRT-u rekao je kako Hrvatsku vidi kao nedovršenu državu.

Zbog uhićenja, kaže, nije imao neugodnosti, a nije to snažno ni doživljavao.

"To je jedan veliki udarac za čovjeka i obitelj, no znajući da sam čist nisam se imao čega bojati", rekao je.

Vraćanje duga građanima

U politiku se vratio nakon šest godina izbivanja, a vratio se "kako bi utjecao na to da se nikome više ne dogodi ono što se njemu dogodilo". Drugi motiv bila mu je anketa od prije godinu dana koja je pokazala da bi mu građani na izborima ukazali povjerenje.

"Dobio sam dojam da moram odgovoriti i vratiti dug građanima te se kandidirati", kaže.

Saborska mirovina

U razgovoru sa Stankovićem Čehok je otkrio da je s 47 godina otišao u saborsku mirovinu. Na pitanje je li to moralno, odgovorio je da nije.

"To je bila situacijska, prisilna akcija kako bih se mogao posvetiti procesima koji su bili preda mnom. Mogao sam raditi na sveučilištu no nisam želio kontaminirati akademsku zajednicu. Htio sam da istražiteljski organi imaju čistu situaciju", objasnio je.

Prvu noć u pritvoru opisao je kao strašno mučenje, ali kaže da se brzo priviknuo.


O HNS-u

Govoreći o koaliciji HNS-a i HDZ-a, Čehok je rekao kako je za HNS "bolji preljub s Plenkovićem nego brak s Bernardićem".

"HNS je po ideološkom pitanju jako problematična stranka. Vlahušić je desniji od mene i Budiše. HNS je u koaliciju ušao iz straha od budućih izbora te  prvenstveno rezultata Hasanbegovića i Esih. HNS je u paničnom strahu od desnice", smatra Čehok.

HDZ u opasnosti

On predviđa da će stranka Neovisni za Hrvatsku još više ojačati posebno ako uspiju ucijeniti Bandića promjenom imena Trgu maršala Tita.

"Politička platforma im je artikulirana", dodao je.

Govoreći o HDZ-u slikovito se izrazio.

"U opasnosti je jer im je glava na centru, a torzo na desnici... a tijelo poslušno slijedi ono što mu glava govori."

Prema njegovom mišljenju, lijevo i desno je u Hrvatskoj promašeno jer nema prave ljevice kao socijaldemokratske, kao ni desnice kao prave demokršćanske.

"Nikad radnici nisu imali manja prava nego onda kad je SDP- ova vlada donosila zakone. Nemamo profiliranu ni ljevicu i desnicu", kaže Čehok.

Pročitajte više