Čeka nas ozbiljno poskupljenje plina. Vlada spušta PDV na plin na 5%?

Foto: Pixsell/Igor Kralj

U HRVATSKOJ se od 1. travnja očekuje značajno poskupljenje plina. Vlada je prije pet dana najavila da se zbog očekivanog udara na standard građana, koji će neupitno uslijediti nakon poskupljenja plina, razmatra sniženje PDV-a na plin.

Kako je neslužbeno potvrđeno Indexu, u vladi se zasad razmatraju dvije opcije. Prva je sniženje PDV-a na plin na 13%, a druga da se PDV na plin spusti na 5%.

Odluka o tome koja opcija će biti prihvaćena ovisit će, kažu Indexovi izvori bliski vladi, o procjeni porasta cijene i drugim faktorima. 

Što je Marić rekao prošli tjedan?

Ministar financija Zdravko Marić je, podsjetimo, prošlog tjedna izjavio da u vladi ne "sjede prekriženih ruku" te da se prati razvoj situacije oko rasta cijena. Uz hranu, rekao je Marić, najveći je fokus na cijenama energenata, s obzirom i na kretanja cijena sirovina na europskoj razini, pri čemu je apostrofirao plin i najavljeno poskupljenje cijene plina za kućanstva od 1. travnja.

"U okviru mogućnosti i svega što imamo na raspolaganju složit ćemo paket ili pojedinačne mjere koje bi trebale biti usmjerene da se taj efekt povećanja cijena ublaži i da značajnije ne utječe na standard građana", najavio je Marić.

Na tom tragu, rekao je Marić, mjere se između ostalog promišljaju i u okviru porezne politike. Podsjetio je i na primjere iz prošlosti kada snižavanje PDV-a u određenim segmentima nije dovelo i do pada cijena, tako da tu garancija ne postoji.

"Međutim, u ovim okolnostima (...) mislim da možemo složiti jedan adekvatan način i pristup koji bi onda u konačnici polučio efekt koji hoćemo", rekao je tada Marić.

Pročitajte više