Čekanje u kolonama povećava opasnost od infarkta

NJEMAČKI su znanstvenici nedavno ustanovili da je opasnost od infarkta tri puta veća za vrijeme čestih zastoja u prometu, no objasnili su da nije riječ o stresu, nego o zagađenju, odnosno štetnim česticama ispušnih plinova što ih vozači udišu za vrijeme vožnje, točnije čekanja u kolonama za vrijeme gužvi.

Epidemiologinja, dr. Annette Peters koja je provela istraživanje zajedno s kolegama iz Nacionalnog centra za istraživanje okoliša i zdravlja u Neuherbergu, ocijenila je rezultate uznemirujućima.

"Nismo se nadali da će povezanost zagađenja i čekanja u automobilu tijekom gužvi na cestama biti ovako velika. Iznenadile su nas dvije stvari: učinak je tako brz da se osjeti u roku od sat vremena, a drugo iznenađenje je broj srčanih udara", kazala je dr. Peters.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u posljednjem broju lista The New England Journal of Medicine u kojemu je sudjelovao 691 njemački pacijent, 450 žrtava srčanog udara dovezeno je u bolnicu sa simptomima infarkta samo nekoliko sati nakon što su neko vrijeme proveli u zaustavljenoj koloni automobila, 75 osoba je bilo u istoj situaciji sat ili manje prije pojave prvih simptoma, a 175 ih je u takvoj situaciji bilo u prethodna tri dana.

Znanstvenici su ovdje isključili stres jer je ustanovljeno da su istoj opasnosti - česticama ispušnih plinova bili izloženi i putnici u autobusima te da se statistički podaci odnose i na njih.

Pročitajte više