ČELNICI G8 DOLAZE NA SUMMIT U EVIAN S RAZLIČITIM OČEKIVANJIMA

Čelnici sedam najbogatijih zemalja svijeta i Rusije dolaze na redoviti godišnji summit skupine G8, koji se održava u francuskom Evianu od 1. do 3. lipnja, s različitim očekivanjima i nadanjima.

- Francuski predsjednik Jacques Chirac:

Domaćin summita Chirac očekuje da će njegov prvi sastanak s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom na francuskom tlu nakon rata u Iraku proteći u znaku pomirbe. Francuski predsjednik treba pomoć Washingtona kako bi se na summitu postigao dogovor o najvažnijim ciljevima - jačanju svjetskog gospodarstva, nastavku blokiranih pregovora o globalnoj trgovini, te o konkretnoj pomoći Africi.

- Američki predsjednik George W. Bush:

Za Busha je summit u Evianu samo dio turneje nakon boravka u Rusiji i uoči puta na Bliski istok. Bush će se založiti za popravljanje odnosa s drugim zemljama skupine G8 gdje je to potrebno, ali se naće ispričavati za pokretanje rata u Iraku. Planirani su njegovi odvojeni sastanci s dvojicom od trojice najvećih protivnika rata, Chiracom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali ne i s trećim, njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin:

Putin bi se na summitu mogao založiti za jačanje veza Rusije s Washingtonom i europskim zemljama. Putin treba potporu kako bi zaštitio ruske poslovne interese u naftom bogatom Iraku, te kako bi ishodio veća strana ulaganja u Rusiju, koja posljednjih godina bilježi dobre gospodarske rezultate.

- Britanski premijer Tony Blair:

Blair, koji se za razliku od Chiraca i Schroedera priklonio američkim stajalištima u vezi Iraka, nastavit će se na summitu zalagati za popravljanje odnosa između Velike Britanije i Francuske i Njemačke, te za pomirbu europskih zemalja sa SAD-om.

- Njemački kancelar Gerhard Schroeder:

Schroeder nema previše iluzija o brzom popravljanju odnosa sa SAD-om, i previše je u ovom trenutku zauzet domaćim političkim i gospodarskim problemima.

- Japanski premijer Junichiro Koizumi:

Japanski premijer će pozvati G8 da se zauzme za rješavanje slučajeva otmice japanskih državljana od strane sjevernokorejskog režima, te za rješavanja sjevernokorejskog nuklearnog pitanja.

- Kanadski premijer Jean Chretien:

Chretien je na vlasti najduže od svih čelnika koji će sudjelovati na summitu u Evianu - bit će to njegovo deseto sudjelovanje na summitima G8 - te se nalazi pod pritiskom domaće javnosti da podnese ostavku i prije veljače 2004. godine, kao što je ranije najavio. Chretien želi da se čelnici G8 u Evianu fokusiraju na stanje globalne ekonomije.

- Talijanski premijer Silvio Berlusconi:

Berlusconi se priprema za predstojeće talijansko predsjedanje EU-om, od srpnja ove godine, te se nada da će se do tada popraviti odnosi unutar EU, kao i odnosi između europskih zemalja i SAD-a.

Pročitajte više