Čelnici G8 u Torontu raspravljaju o krizi i štednji

PREDSTAVNICI članica G8, najjačih industrijski razvijenih država svijeta (SAD, Japan, Kanada, Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Rusija), okupljaju se danas u Kanadi kako bi raspravljali o krizi i potrebi za štednjom. "Ne smijemo dopustiti slabljenje globalne koordinirane akcije u borbi protiv ekonomske krize", prenio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poruku Europske unije novinarima u Torontu.

Američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvjedev, koji su se sastali uoči samog summita, razgovarat će s predsjednicima država ili vlada vodećih svjetskih gospodarstava o daljnjim koracima u poticanju globalnog gospodarskog oporavka.

Summit G20

U subotu će im se priključiti i predstavnici još 12 država. Summit G20 održat će se tijekom subote i nedjelje. "Skupina G20 trebala bi se dogovoriti o usklađenoj i izdiferenciranoj izlaznoj strategiji kako bi se osigurale održive javne financije", poručili su u pismu upućenom čelnicima država članica G20 predsjednik Europske komisije i Europskog vijeća Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy.

Čelnici EU-a zatražili su i uvođenje poreza na financijske transakcije na svjetskoj razini i oporezivanje banaka. Barroso i Van Rompuy zauzimaju se i za to da se najkasnije sljedeće godine počne s fiskalnom konsolidacijom i strukturnim reformama kako bi se potaknuo rast, javlja HRT.

G20 je neformalni forum koji okuplja ministre financija i guvernere središnjih banaka 20 ekonomija: 19 najrazvijenijih nacionalnih ekonomija te Europsku uniju s Europskom središnjom bankom. G20 čine: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD te kao 20. članica Europska unija, koju predstavlja predstavnik države koja u vrijeme sastanka predsjeda Vijećem.

Pročitajte više