Čelnici kanadskih banaka opravdavali se u parlamentu zbog spore klimatske tranzicije

Foto: Profimedia

Izvršni direktori pet velikih kanadskih banaka danas su uvjeravali članove tamošnjeg parlamenta u svoju predanost borbi protiv klimatskih promjena, no poručili su i da će smanjenje financiranja crpljenja fosilnih goriva potrajati te da je potrebno više raditi kako bi se dosegnule nulte emisije štetnih plinova.

Na sastanku s bankarima preko videolinka zastupnici su "roštiljali" čelnike Royal Bank of Canada, TD Bank, Bank of Montreal, Bank of Nova Scotia i CIBC pred odborom donjeg doma parlamenta o koracima koje poduzimaju kako bi pomogle u smanjenju emisija stakleničkih plinova i klonile se financiranja fosilnih goriva.

Pod pritiskom

Kanadske banke, naime, među najvećim su financijerima vađenja nafte i plina u svijetu, a posljednjih godina su pod pritiskom zahtjeva da promijene svoje prakse kreditiranja koja doprinose klimatskim promjenama. Tih pet banaka financiralo je lani s oko 104 milijarde dolara crpljenje fosilnih goriva, čime su ostvarile udio od 13 posto u ukupnoj vrijednosti tih poslova koje pokrivaju globalne banke.

Bankarstvo i industrija nafte i plina doprinose s otprilike 3 do 5 posto kanadskom bruto domaćem proizvodu.

"Energija je još uvijek velik dio kanadskog gospodarstva, stoga moramo nastaviti podržavati gospodarstvo dok provodimo tranziciju", poručio je izvršni direktor RBC-a Dave McKay, odgovarajući na pitanja zastupnika.

"Obveze su nejasne"

Sve su banke donijele svoje klimatske ciljeve, no zastupnici su propitivali nedostatak njihove predanosti da financiraju samo one tvrtke koje potvrde da njihovi projekti imaju učinak koji će značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova. "Mislim da je to dio problema - da su obveze nejasne. Govorimo o održivim ulaganjima. Ne postoji stvarna definicija toga. Nema puno transparentnosti oko toga", ustvrdila je zastupnica Leah Taylor Roy.

Kratkoročni i dugoročni ciljevi banaka za smanjenje emisija uključuju nultu razinu emisija u operacijama do 2050., dok istovremeno pomažu klijentima da naprave prijelaz.

Kanada, četvrti najveći svjetski proizvođač nafte, obećala je smanjiti emisije stakleničkih plinova za 40 do 45 posto ispod razine iz 2005. godine do 2030. godine.

U međuvremenu su aktivisti za zaštitu okoliša kritizirali nepostojanje primjerenog plana djelovanja banaka. "Ulaganja koja rade koče zemlju u postizanju klimatskog napretka, a do sada nije bilo znakova da će biti pozvani na odgovornost", rekla je Julie Segal, viša upraviteljica klimatskih financija pri Environmental Defense Canada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.