Čelnici parlamentarnih stranaka o inicijativi predsjednika Mesića o slučaju Gotovina

Čelnici parlamentarnih stranaka, i vladajuće koalicije i oporbe pozitivno su ocijenili odluku predsjednika Stjepana Mesića da će od Međunarodnog suda za ratne zločine zatražiti preispitivanje optužnice protiv generala Gotovine.

Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da je predsjednikova inicijativa "ono što je HDZ tražio od samog početka jer su se u Gotovininoj optužnici iznosile neprihvatljive kvalifikacije o etničkom čišćenju. Tražili smo odbacivanje takve inkriminacije i preispitivanje same optužnice", kazala je Kosor, naglasivši da HDZ traži punu i pravu istinu o događajima o kojima je general Gotovina progovorio u intervju "Nacionalu".

Predsjednik HSP-a Anto Đapić je rekao da pozdravlja sve što može pomoći položaju generala Gotovine. "Bilo bi nekorektno nepoduprijeti takvu inicijativu", rekao je Đapić, te izrazio uvjerenje da će to možda baciti novo svjetlo na suradnju Hrvatske i Haaškog tribunala. Ako je Gotovina doveden u bezizlaznu situaciju treba mu pomoći i slučaj u potpunosti rasčistiti, rekao je.

Predsjednik DC-a Mate Granić također pozdravlja inicijativu predsjednika Mesića i smatra da su se stekli uvjeti za reviziju optužnice. Tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću vrlo jasno se pokazalo da je Mile Martić iz tzv. SAO krajine evakuirao Srbe uz pomoć Beograda i da to ne može biti predmetom optužnice protiv generala Gotovine, niti bilo koga iz Hrvatske. U Gotovininoj optužnici se čak navode imena ljudi koji su navodno ubijeni a naknadno se uspostavilo da su živi. O kakvoj se prekomjernoj uporabi topništva u oslobađanju Knina može govoriti (i za to se optužuje Gotovinu) nakon američke i savezničke intervencije u Iraku, upitao je Granić i dodao da i izjava Gotovine u intervjuu - da nije bio precizno obaviješten o tome da ga Haag traži, zavrjeđuje reviziju optužnice.

I predsjednik Libre Jozo Radoš pozdravio je Mesićevu inicijativu i smatra da je treba uskladiti s djelovanjem Vlade, odnosno Savjetom za suradnju s Haaškim tribunalom. Dodao je kako su danas okolnosti nešto povoljnije nego što su bile sredinom 2000.

Glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić ocjenjuje da je Mesić napravio "salto mortale" u odnosu na izjavu "da ne želi sjediti pod slikom generala Gotovine i da svoju nevinost mora dokazivati u Haagu".

Očito je shvatio ono što je HSLS govorio od početka da se sa svim generalima mora jednako postupati i pružati im zaštitu te im pomoći kako ne bi morali ići u Haag, kazala je Dorica Nikolić.

Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić izrazio je žaljenje što Mesić ranije nije promijenio svoj stav, jer se, u međuvremenu, smatra, ništa bitno nije promijenilo. Promjena stava pokazuje da se kad se nešto želi napraviti to uvijek može, pa barem pokušati.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin je rekao kako je očigledno da postoji živa diplomatska aktivnost između Predsjednikova ureda i Ureda glavne haaške tužiteljice, te da se status Gotovine pokušava promijeniti s ciljem da se pred izbore uzdrma HDZ.

Zlatko Kramarić (LS) je rekao kako je očito da postoji veza između Predsjednikova ureda i glavne haaške tužiteljice Del Ponte te da je vjerojatno da postoje određena jamstva da će Gotovina dobiti sličan status kao što su imali generali Stipetić i Ademi. Pozdravljam svaki pozitivni pomak u tom pravcu, rekao je Kramarić.

Ivan Ninić (SDP) rekao je da bi ako postoji pravna mogućnost da se realizira Predsjednikova inicijativa to bilo više nego dobro i to ne samo za Gotovinu, nego i za čitavu Hrvatsku. Ukoliko to ne bude moguće ostvariti Gotovina bi morao otići u Haag, rekao je Ninić.

Predstavnici HSS i HNS nisu željeli komentirati inicijativu predsjednika Mesića o preispitivanju optužnice protiv Gotovine.

Predsjednik Mesić danas je priopćio da je spreman haaškom sudu jamčiti da će se Gotovina odazvati svakom pozivu Tribunala ako mu se pruži šansa da u svojstvu osumnjičenika da iskaz haaškim istražiteljima u Zagrebu.

Predsjednik je naveo da je Haaškom sudu odlučio predložiti preispitivanje optužnice protiv Gotovine nakon što je još jednom pročitao Gotovinin intervju u "Nacionalu" te stekao još neka saznanja koja bacaju novo svjetlo na cijeli 'slučaj Gotovina'.

Pročitajte više