Čelnici zagrebačkog SDP-a i HNS-a razgovarali o koalicijskim tegobama

ČELNICI zagrebačkog SDP-a i HNS-a razgovarali su danas o teškoćama u obnašanju gradske koalicijske vlasti te su se dogovorili da bi u srijedu, 2. lipnja, trebali utvrditi može li se koalicija održati u Zagrebu i po kojim uvjetima.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić najavio je da bi u srijedu, 2. lipnja, u 18 sati u Praškoj trebao ponovno biti održan sastanak glede daljnjeg funkcioniranja zagrebačke gradske vlasti. Dodao je kako je on u vezi s time "umjeren optimist".

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Stipe Tojčić izjavio je kako bi bilo neozbiljno da koalicija ne izdrži do kraja mandata. "No ne dogovorimo li se u srijedu, morat ćemo o tome obavijestiti vodstva svojih stranaka", dodao je.

Bandić je podsjetio da su se na prošlom sastanku dotaknuli sukoba interesa i članova Poglavarstva koji bi se mogli naći na popisu sukoba interesa.

"Konstatirali smo tada kako su, što se SDP-a tiče, dva člana Poglavarstva u sukobu interesa po novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa - prof. Zlatko Šešelj i Srećko Ferenčak", rekao je Bandić.

Naglasio je kako se SDP-ov član Gradskog poglavarstva, Šešelj, koji ima privatnu gimnaziju, ponio dosljedno, te da mu je jučer podnio pisanu ostavku na mjesto člana Poglavarstva za obrazovanje i šport, a da će je sutra podnijeti gradonačelnici Vlasti Pavić kako bi je ona uputila u formalnu proceduru.

"Smatramo da to treba učiniti i član Poglavarstva iz HNS-a Srećko Ferenčak", obrazložio je Bandić.

Dodao je da SDP očekuje "odgovor kolega iz HNS-a do srijede, 2. lipnja, u 17 sati, kad će se održati sjednica Predsjedništva zagrebačkog SDP-a, a u 18 sati, napomenuo je Bandić, "podvući ćemo crtu i definirati koalicijske zadaće u susret izborima u idućih deset mjeseci".

Stipe Tojčić rekao je da je HNS-ov član Poglavarstva Srećko Ferenčak sam podnio zahtjev saborskom povjerenstvu da ispita je li on u sukobu interesa kad je riječ o Programu društveno poticane stanogradnje (POS) i tvrtke koja je bila njegova, odnosno u međuvremenu prešla u vlasništvo druge osobe.

"Ne možemo reći da je tko u sukobu interesa dok to ne utvrdi mjerodavno povjerenstvo", kazao je Tojčić. Potvrdio je da će HNS utvrditi svoje stajalište na sjednici Predsjedništva u utorak, 1. lipnja, i dostaviti ga SDP-u do srijede.

Tojčić je dodao da bi u koalicijski sporazum trebalo dodati odredbe o tome kako bi se nastavila koalicija HNS-a i SDP-a u Zagrebu.

"Želimo stvoriti preduvjete kako ne bi bilo sukoba u koaliciji i da se sukobi rješavaju u skladu s koalicijskim sporazumom, odnosno dogovorima. To bi bilo najbolje za obje strane do izbora sljedeće godine", rekao je Tojčić.

Na upit što je sa smjenom člana Poglavarstva, bivšeg člana HNS-a Mislava Žagara, Tojčić i Bandić su odgovorili kako je to samo tehničko pitanje koje bi trebalo biti riješeno u iduću srijedu.

Pročitajte više