Zapadna Afrika uvela sankcije protiv hunte zbog puča, traže legalnu vlast u Gvineji

Foto: EPA

GLAVNI zapadnoafrički regionalni blok uveo je u četvrtak sankcije protiv hunte u Gvineji i zatražio ponovnu uspostavu legalne vlasti u roku od šest mjeseci, rekao je predsjednik povjerenstva bloka.

Nakon hitnog summita Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u Accri, Jean-Claude Kassi Brou rekao je da će zamrznuti novčana sredstva i uvesti zabranu putovanja članovima hunte i njihovoj rodbini.

"Za šest mjeseci trebali bi se održati izbori", rekao je Brou na brifingu, pozivajući na hitno oslobađanje predsjednika Alphe Condea koji je prošlog tjedna svrgnut u vojnom udaru.

Regionalni čelnici koji su sudjelovali na summitu pozdravili su oštre mjere. Ovo je bio treći puč na području zapadne i srednje Afrike, a zbog političkih turbulencija pojačava se strah od mogućnosti da siromašnom, ali resursima bogatom regijom zavlada vojska.

Vođe puča u Gvineji nisu rekli koliko će trajati prijelazna vlada ni tko će je voditi.

Hunta koju vodi Mamady Doumbouya, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, ovog tjedna održava konzultacije s javnim osobama, grupama i poslovnim čelnicima u zemlji kako bi se izradio okvir za tranziciju.

U sklopu četverodnevnog savjetovanja hunta se u četvrtak sastala s glavnim gvinejskim poslovnim lobijem i članovima uprava rudarskih tvrtki koje trguju boksitom, zlatom, željeznom rodom i dijamantima.

Među sudionicima razgovora u Conakryju bio je i generalni direktor najvećeg gvinejskog proizvođača boksita Société Minière de Boké (SMB) Frederic Bouzigues.

"Razmijenili smo poruke. Rekli smo da smo voljni učiniti sve kako bismo umirili sve ulagače i nastavili poslovati te odgovorili na izazove s kojima se suočavamo", rekao je, ne iznoseći detalje razgovora s huntom.

SMB je u vlasništvu konzorcija koji uključuje singapursku pomorsku tvrtku Winning International Group, Shandong Weiqiao - podružnicu najvećeg svjetskog proizvođača aluminija u privatnom sektoru China Hongqiao - i gvinejski UMS International.

Pročitajte više

 

Pročitajte više