Čelnik ciparskih Turaka protiv odgode referenduma

PREDSJEDNIK vlade samoproglašene turske republike "sjeverni Cipar" Mehmet Ali Talat odbacio je u četvrtak mogućnost odgode referenduma o tzv. Annanovom planu kojim se predviđa ujedinjenje podijeljenog otoka, prije ulaska njegovog većeg, grčkog dijela u Europsku uniju.

"Do toga bi moglo doći samo ako EU odgodi prijem Cipra u svoje članstvo", rekao je Talat.

Odgodu referenduma zatražila je najjača ciparska politička stranka AKEL. Stranka je tim povodom za četvrtak sazvala i izvanredni kongres posvećen mirovnom planu glavnog tajnika UN-a. Kako se saznaje, vodstvo AKEL-a je najavilo da će u slučaju odbijanja prijedloga za odgodu referenduma pozvati na njegov bojkot.

Glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Georges Kumachakos izjavio je kako službena Atena ne namjerava tražiti odgodu referenduma o "Annanovom planu".

Unatoč protivljenja predsjednika samoproglašene turske države na Ciparu, Raufa Denktaša otočnom mirovnom planu u režiji međunarodne zajednice, golema većina turskih Ciprana zdušno podržava ujedinjenje otaka. To je u srijedu pokazao i masovni izlazak više tisuća građana koji su na ulicama otočkih turskih gradova uzvikivali slogane podrške ponovnom ujedinjenju Cipra.

Pročitajte više