HDZ-ov šef jedne od najsiromašnijih županija nabavio Škodu vrijednu više od 200 tisuća kuna

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

ČELNIK jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj nabavio je za potrebe svog ureda novi automobil vrijedan više od 200 tisuća kuna. Riječ je o nasljedniku Marine Lovrić Merzel, županu Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću (HDZ), a automobil je nova Škoda Superb. Natječaj, kako smo provjerili, nije bio raspisan, već su iz ureda župana poslane ponude na tri adrese.

Ima se, može se


"Na poziv je stigla jedna ponuda koja je i odabrana kao najpovoljnija", tvrde nam iz Ureda župana Žinića. Nova Škoda Superb nabavljena je za potrebe korištenja župana te po potrebi ostalih dužnosnika u službene svrhe. Kako smo istražili, krajem rujna prošle godine izmijenjen je i dopunjen plan nabave Sisačko-moslavačke županije za 2017. godinu, a tada je predviđena nabavka novog automobila putem operativnog leasinga. Procijenjena vrijednost novog automobila bez PDV-a iznosila je tada 195 tisuća kuna.

Iako smo imali informaciju kako je župan Žinić kupio novu Škodu Superb Sportline, sudeći prema odgovoru iz ureda župana, riječ je skromnijoj verziji. Naime, najjeftinija verzija Sportlinea stoji 252 tisuće kuna.

"Ukupna cijena ovog automobila je 208.463,57 kuna s uključenim PDV-om", kažu nam iz ureda župana. Tek za usporedbu, početna cijena osnovnog modela Škode Superb je 197.565 kuna.

Jedna od najsiromašnijih županija

Podsjetimo kako je Sisačko-moslavačka županija jedna od najsiromašnijih u Hrvatskoj, a drugi su, s 3,9 posto, po redu po broju primatelja socijalne pomoći. U odnosu na ukupan broj stanovnika drugi su po redu i po broju blokiranih građana. U Sisačko-moslavačkoj županiji ih je 9,19 posto. Po indeksu razvijenosti ta je županija druga najnerazvijenija županija u Hrvatskoj.

Privatno župan Žinić puno je skromniji i štedljiviji. Naime, sudeći prema imovinskoj kartici on i supruga posjeduju Seat Ibizu iz 2007. godine. Žinićeva plaća iznosi malo više od 18 tisuća kuna.

Pročitajte više