Čelniku Batasune prijeti zatvorska kazna zbog uvrede kralja

KAZNA od petnaest mjeseci zatvora i oduzimanje građanskih prava zatraženo je u ponedjeljak za vođu zabranjene baskijske separatističke stranke Batasune Arnalda Otegija zbog uvrede španjolskog kralja kojeg je nazvao "najvećim krvnikom".

U veljači 2003., u prigodi posjeta kralja Juana Carlosa Bilbau, Otegi je upozorio na "loše postupanje" s uhićenim novinarima iz baskijskog lista Egunkaria koji su osumnjičeni za suradnju s baskijskom vojnom separatističkom organizacijom ETA-om.

Nazvao je kralja "najvećim krvnikom", a nekoliko dana kasnije ponovno je izjavio da je poglavar španjolske države "glavni i jedini odgovoran" za mučenja. Tada je državno tužiteljstvo podnijelo tužbu na baskijskom Visokom sudu pravde.

Tužiteljstvo je u sudbenom postupku koji je u ponedjeljak počeo u Bilbau, ali je do daljnjeg odložen na zahtjev obrane koja očekuje nove dokaze, tražilo za Otegija kaznu od petnaest mjeseci zatvora i oduzimanje građanskih prava.

Braniteljica Jone Goirizelaia ustvrdila je da su Otegijeve izjave izrečene u okviru "prava na slobodu govora i političkog djelovanja".

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više