Centar oduzeo dječaka majci pa ga pustio kod nje na ljetovanje. Umro je

Na fotografiji ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Foto: Dino Stanin/Pixsell

U KOLOVOZU 2017. godine u splitskoj je bolnici preminuo devetogodišnji M.B., dječak s DiGeorgeovim sindromom. Kako je objavila Slobodna Dalmacija, on je šest godina živio kod udomiteljice, a to ljeto ga je zadarski Centar za socijalnu skrb pustio na ljetovanje kod majke, od koje je bio prethodno oduzet zbog zanemarivanja, baš kao i još dvoje djece.

Centar ga slao na ljetovanje kod majke

Ovaj dječak s posebnim potrebama je, odlukom suda, a na temelju stručnog mišljenja Centra, tri ljetna mjeseca morao provesti s biološkom majkom.

Njegova udomiteljica Silvija Mezić, kod koje je bio od svoje 3,5 godine starosti, kazala je kako je prilikom dolaska bio u izuzetno lošem stanju. U razgovoru za Slobodnu kazala je i kako se dječak s "ljetovanja" kod majke uvijek vraćao u izuzetno lošem stanju. Ustvrdila je i kako ju je majka često nazivala i pitala za savjete jer se nije mogla sama brinuti o sinu, a onda je Centru pričala drugačije i Centar joj je vjerovao.

Centar je svake godine donosio procjenu da dječak može na ljetovanje kod majke

"Nakon završetka škole M. je otišao kod majke na ljetovanje. Naime, zadarski centar je donio procjenu da može boraviti kod majke tri mjeseca godišnje, a njihovu odluku potvrdio je sud u Zadru. Ti postupci su čista formalnost, sud nema prilike puno analizirati situaciju, već se drži onoga što mu sugerira Centar. Takve procjene donosile su se svake godine.

Tog dana u kolovozu 2017. nazvali su me iz Centra za socijalnu skrb i rekli da se dogodila nesreća. Odmah sam došla u zadarsku bolnicu, a on je ubrzo prebačen u bolnicu u Splitu, gdje je preminuo nakon dva-tri dana. Nije bio pri svijesti. Kasnije sam čitala policijsku dokumentaciju, ni oni ni Državno odvjetništvo nisu našli nikakvih osnova za nečiju odgovornost, odnosno za podizanje kaznene prijave. Zaključak je bio da se takva nesreća mogla bilo kome dogoditi", ispričala je udomiteljica Silvija Mezić.

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, dječak je umro od ozljeda mozga zadobivenih u padu na pločice.

Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul nije htjela komentirati detalje ovog slučaja. Kazala je tek da sud nije vezan mišljenjem Centra te da je mogao donijeti svoju odluku na temelju činjenica.

Pročitajte više