Centralna izborna komisija BiH priznala Kosovo

SVEGA tri mjeseca nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, Centralna izborna komisija BiH (CIK) pozvala je kolege s Kosova da pošalju svoje promatrače kako bi nadgledali izbore. Zahtjev je upućen 21. svibnja ove godine, a potpisao ga je predsjedavajući Suad Arnautović.

Priznanje Kosova iza leđa Republike Srpske

Poziv Kosovu da nadgleda izbore u BiH izazvao je žestoku reakciju u Republici Srpskoj budući da je riječ o priznanju legitimiteta institucije "nepriznate države". Podsjetimo, BiH za sada nije najavila eventualno priznanje Kosova, a zanimljivo je kako su predstavnici Kosova na svojoj službenoj stranici prihvatili poziv za dolazak u Sarajevo.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Doma naroda BiH u izjavi za banjalučki dnevnik Nezavisne novine tvrdi kako je Izborna komisija BiH tim činom priznala neovisnost Kosova te je pozvao da se hitno ograde.

S putovnicom Kosova ili bez nje?

U svakom slučaju bit će zanimljivo kada predstavnici Kosova zaista i dođu u Bosnu i Hercegovinu, no pitanje je kako će u tu zemlju i ući. Naime, službeno Sarajevo ne priznaje putovnicu Kosova.

M.M.
Foto:AFP

Pročitajte više