Cerić kritizirao Tihića zbog zbivanja u Mostaru

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić iznenada je postao metom oštrih kritika koje stižu iz Islamske zajednice BiH, a poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić uputio je početkom tjedna Tihiću pismo u kojemu ga je kritizirao zbog navodnih naizgled samo tehničkih propusta tijekom ceremonije otvaranja Starog mosta u Mostaru.

Iako privatno, pismo se u srijedu pojavilo na prvoj stranici tiražnog sarajevskog "Dnevnog avaza" a prema navodima tog lista glavna zamjerka reisa Cerića Tihiću je to što je tijekom govora na mostarskoj svečanosti propustio pomenuti ime Alije Izetbegovića.

"On (Izetbegović) je bez sumnje najzaslužniji za obnovu Starog mosta", pisao je Cerić Tihiću izrekavši tako tešku optužbu na račun formalnog Izetbegovićeva nasljednika da je gotovo preko noći zaboravio i odbacio "oca nacije".

Poglavar Islamske zajednice zamjerio je Tihiću i to što se državni protokol navodno bahato i neprimjereno odnosio prema gostima iz islamskog svijeta koji su stigli u BiH kako bi nazočili zbivanjima u Mostaru.

Kao primjer navodi postupak prema posebnom izaslaniku jordanskog kralja kojemu su iz protokola navodno kazali kako se može vratiti odakle je došao ukoliko mu se nešto ne sviđa.

Ono što je Ceriću posebice zasmetalo je tretman kakvoga je imao mostarski muftija Seid efendija Smajkić.

Po Cerićevim tvrdnjama, Smajkić je bio i sada je "glavni stup slobode, časti i ponosa Mostara i cijele Hercegovine" i nedopustivo je da on nigdje nije niti spomenut a kamoli to što mu nisu dali sjediti među uglednim uzvanicima.

"Da muftiji mostarskom dva puta dolaze iz državnog protokola kako bi mu kazali da ne može sjediti pored reisu-l-uleme u drugom redu, iza leđa jednog lokalnog fratra kojemu je nađeno mjesto u prvom redu do člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića doista je tužno i ružno", stoji u Cerićevu pismu.

Poglavar Islamske zajednice u BiH na kraju je poručio nominalnom šefu države u kojoj živi kako će se imami ubuduće sami pobrinuti kako bi zaštitili svoj ugled i dostojanstvo.

Kopiju pisma upućenog Tihiću Cerićev je ured dostavio i svim dopredsjednicima SDA uključujući tu i Bakira Izetbegovića.

Cerićev prosvjed značajno odudara od brojnih pohvala organizatorima prošlotjednih mostarskih svečanosti a nema dvojbe kako će reagiranja na to tek uslijediti.

Izvjesno je također kako će kritike upućene Tihiću imati utjecaja na njegovu političku budućnost obzirom na brojne pretendente na mjesto "prvoga u Bošnjaka" koje je samo formalno popunjeno nakon Izetbegovićeve smrti.

Pročitajte više