Čermak: Sama sebe sam se preplašio kad sam vidio optužnicu, koja je apsurdna i nepravedna

GENERAL Ivan Čermak, kojega je Haaški sud optužio za zločin protiv čovječnosti i povrijede ratnog prava i običaja, izjavio je u interviewu za "Jutarnji list" kako smatra da je optužnica apsurdna i nepravedna, da se ne osjeća krivim za djela za koja je optužen te da se preplašio sama sebe kad je vidio sadržaj optužnice.

U inetrviewu, koji će u cijelosti biti objavljen u srijedu, general Čermak je rekao da će se odazvati pozivu Haaškog suda i još ovaj tjedan dragovoljno otići u Haag. Smatra da je to njegova i građanska, i domoljubna dužnost jer se "u ovom trenutku istina o Hrvatskoj i našem Domovinskom ratu iznad svega brani u Haagu". Osim toga, dodao je, "moja odluka zapravo je samo nastavak onoga načina ponašanja i razmišljanja zbog kojeg sam prije nekoliko godina pristao na razgovor s istražiteljima Tužiteljstva".

General Čermak je rekao da je vidio optužnicu, a na zamolbu novinara Ivan Zvonimira Čička da komentira njezin sadržaj, rekao je: "Gospodine Čičak, vi najbolje znate, kao iskusan poznavatelj Haaga, da novine baš nisu najpogodnije mjesto za komentiranje optužnice. Jedino mjesto na kojem se doista treba komentirati optužnica i odgovarati na njezine optužbe u ovom trenutku za mene je Sud u Haagu. No i vama ću reći isto ono što kanim reći pred Sudom. Ne osjećam se krivim za djela koja mi optužnica stavlja na teret.

Moram reći da sam se preplašio sama sebe kad sam vidio sadržaj optužnice. No, njen sadržaj ne bih detaljno komentirao, i to zbog toga što sve što kažem može opet biti upotrebljeno protiv mene. Ipak, osjećam svojom dužnošću, prije svega prema svojoj, hrvatskoj javnosti, reći kako smatram da je optužnica apsurdna i nepravedna. I prema meni osobno i prema mojoj državi i domovini Hrvatskoj. Moram također reći da osjećam i gorčinu što je optužnica poslije svega podignuta. Ja sam čovjek koji duboko vjeruje u pravdu i pravednost. Zato sam svojedobno u dosta nezgodnoj situaciji i pristao na razgovor s istražiteljima."

Upravo zbog toga, istaknuo je general Čermak, vjerujem da se optužnice mogu podizati samo na temelju činjenica. Što se tiče ove optužnice, ja mislim da se ona ne temelji na činjenicama, jer ja najbolje znam činjenice o sebi. Mislim da se ova optužnica temelji samo na nečijim percepcijama o mojoj ulozi u Kninu nakon oslobodilačke akcije Oluje", rekao je general Čermak za "Jutarnji list".

Danas je službeno objavljeno da je Haaški sud, po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti, u sedam točaka optužnice, optužio generale Ivana Čermaka i Mladena Markača "za zločine protiv čovječnosti i povrjede ratnog prava i običaja počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, progonom i ubojstvima krajinskih Srba, pljačkom i razaranjem njihove imovine, nasumičnim razaranjem gradova i sela, deportacijama i prisilnim raseljavanjem stanovnika te drugim nehumanim djelima počinjenim u razdoblju između 4. kolovoza i 15. studenoga 1995.".

Pročitajte više