Čermakova obrana: Dokazat ćemo neutemeljenost tvrdnji tužiteljstva

STEVEN KAY, odvjetnik generala Ivana Čermaka, danas je na pred haškim sudom počeo s iznošenjem obrane trojice hrvatskih generala optuženih za ratne zločine u vojnoj akciji Oluja te u uvodnoj riječi odmah napomenuo kako će obrana navode tužiteljstva pokazati kao neutemeljene.

Za Čermaka je kazao kako je njegova vojna funkcija na mjestu zapovjednika Zbornog mjesta Knin, zapravo nije bila temeljena na operativnim zadaćama, već normalizaciji života u Kninu i okolici. Isto tako, naglasio je Kay, njegovo imenovanje bilo je u potpunosti u skladu s tadašnjim zakonima u Hrvatskoj.

Čermak nije bio ovlašten za progon onih koji su činili kaznena djela

Čermak jednostavno nije bio ovlašten provoditi i naređivati istrage protiv sumnjivaca za ratne zločine, kao što nije imao ovlaštenje ni za njihovo kazneno gonjenje, rekao je Kay. Za to je bio zadužen MUP, koji svoju odgovornost nije polagao generalu Čermaku, dodao je.

Čermak, s druge strane, zločine nije zataškavao ili poricao, već je prenosio informacije i podnosio izvješća u vezi s njima, a Kay je najavio u tom smislu svjedočenja niza svjedoka i hrvatskih i stranih vještaka, koji su dobro upoznati s tadašnjim ustrojem HV-a i funkcioniranjem tadašnjeg hrvatskog zakonodavstva.

Nakon uvodne riječi odvjetnika Kaya, uvodnu riječ iznijet će i obrana generala Markača.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više