Češka će graditi dva nova nuklearna reaktora

Ilustracija Foto: EPA

ČEŠKI regulator za nuklearnu energiju odobrio je danas izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovany u središnjem dijelu zemlje.

Regulator SUJB danas je izdao odgovarajuću dozvolu nakon procjene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana.

Nisu utvrđene činjenice koje bi priječile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsjednica SUJB-a.

Nuklearka Dukovany nalazi se gotovo 100 kilometara sjeverno od austrijske prijestolnice Beča i 200-tinjak kilometara istočno od njemačkog grada Passaua, podsjeća agencija dpa.

Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje od 2040 megavata električne energije.

Plan im je više od polovine struje dobiti iz nuklearki

Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva oko petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom.

Prema planovima češke vlade, prvi novi reaktor na elektromrežu bi se trebao priključiti između 2035. i 2037., a trošak izgradnje procijenjen je na 7.5 milijardi eura.

Ugovor o njegovoj izgradnji još nije dodijeljen, podsjeća dpa.

Vlada u Pragu želi do 2040. godine proizvoditi više od polovine struje uz podršku nuklearne energije.

Ekološke udruge, posebice iz obližnje Austrije, dulje vrijeme oštro kritiziraju planove o proširenju nuklearke Dukovany. Upozoravaju da njezina sigurnost u slučaju potresa nije primjerena i pozivaju na prijelaz na obnovljive izvore energije.

Pročitajte više