Češka građanima kojima režije prijeđu 30% prihoda daje državnu subvenciju

Ilustracija: Shutterstock

ČEŠKA vlada je obećala da će poskupljenje energenata kompenzirati građanima preko stambenog dodatka. Kompenzaciju će dobiti svi građani čije režije prijeđu 30 posto njihovih prihoda, a stanovnici Praga će dobiti kompenzaciju kada prijeđu 35 posto prihoda, javlja Reuters.

"Vlada neće dopustiti da itko propadne. Građani će za stanovanje platiti maksimalno 30 posto svojih prihoda, u Pragu 35 posto i to uključujući sva plaćanja za energije. Sve troškove preko 30 posto prihoda je država spremna platiti", rekao je češki premijer Petr Fiala, prenosi češka televizija ČT.

Premijer apelira: Ne sramite se tražiti stambeni dodatak

U Češkoj stambeni dodatak nije novina jer je to do sada bila vrsta socijalne pomoći najsiromašnijim obiteljima. Premijer je sada apelirao na građane da se ne srame tražiti stambeni dodatak te da na njega imaju pravo i oni koji do ovogodišnjeg povećanja troškova energije nisu imali pravo na to.

U prvom polugodištu je Češka preko stambenog dodatka isplatila oko 208 milijuna eura. Krajem mjeseca bit će poznati i detalji posebne jeftinije tarife za struju i plin za domaćinstva. U okviru toga će država troškove nadolazeće sezone grijanja subvencionirati potrošnju skupe energije s iznosom od 2.5 milijarde eura. 

Češko ministarstvo industrije i trgovine počinje provjeravati i akontacije koje energetske tvrtke šalju potrošačima. Razlog za to je umnožavanje prijava da se poskupljenja zloupotrebljavaju te da potrošači plaćaju veće akontacije nego što će im biti troškovi.

"Ima signala da su neka kućanstva dobila da plaćaju veći, neadekvatan predujam. Nije moguće da poduzeća zloupotrebljavaju ovu situaciju", rekao je Marijan Jurečka, češki ministar rada i socijalnih pitanja.

Rezerve plina u Češkoj

Premijer Fiala kaže da je Češka spremna i da ima dovoljno rezervi plina za zimu. "Ali bit će neophodna i štednja. Vlada neće dati prednost industriji pred građanima", rekao je premijer Češke.

Češka puni skladišta plinom. Vlada je postigla sporazum da koristi LNG terminal u Nizozemskoj, s tim da dogovoreni kapacitet dostiže trećinu potrošnje plina u Češkoj te će ga moći koristiti već od ove sezone grijanja. 

Pročitajte više