Češka: Česi s dvojnim državljanstvom mogu biti mobilizirani, napustite Rusiju

Ilustracija: Shutterstock

ČEŠKA je danas proširila upozorenje svojim građanima da napuste Rusiju nakon što je Moskva prošli mjesec proglasila djelomičnu mobilizaciju, objavilo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Češka vlada je još u veljači, kada je počeo rat u Ukrajini, upozorila svoje građane da ne putuju u Rusiju i da je napuste.

"Česi s ruskim državljanstvom mogu biti izloženi riziku mobilizacije"

Ministarstvo je proširilo upozorenje, poručivši da Česi koji imaju i rusko državljanstvo mogu biti izloženi riziku zbog mobilizacije, rekla je glasnogovornica ministarstva.

"Građani Češke koji imaju i rusko državljanstvo trebali bi imati na umu da ih ruske vlasti, ako se nalaze na teritoriju Ruske Federacije, u prvom redu smatraju građanima Ruske Federacije. Češko veleposlanstvo u Moskvi ne može im pružiti odgovarajuću, punu konzularnu zaštitu", objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Ministarstvo je upozorilo i da se u Rusiji ne mogu koristiti bankovne kartice izdane u Češkoj zbog sankcija. Češka je jedna od zemalja koje najviše pomažu Ukrajini i primila je stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica.

Češka je prestala odobravati vize Rusima, osim za humanitarna pitanja, kada je 24. veljače počela invazija na Ukrajinu.

Pročitajte više