Gužva na bankarskom tržištu: Češka J&T banka dokapitalizira Centar banku

Foto: Arhiva

DIONIČARI Centar banke na Glavnoj skupštini u petak prihvatili su ponudu češke J&T Banke za dokapitalizaciju u iznosu od 75 milijuna kuna, priopćeno je danas iz Centar banke.

Iz J&T Banke najavili su da su spremni uložiti 150 milijuna kuna u dva koraka - u prvom koraku ponudili su ulaganje od 75 milijuna kuna.
 
Na Glavnoj Skupštini je izglasana odluka o povećanju bančina kapitala do 113,5 milijuna kuna, pri čemu će ostali dioničari i pojedinci također sudjelovati u dokapitalizaciji.
 
Dioničarima je predstavljen plan dokapitalizacije, kao i budući plan razvoja Centar banke te im je također ponuđena mogućnost sudjelovanja u dokapitalizaciji po predloženoj cijeni od 10 kuna po dionici.
 
"Ulazak snažnog partnera dugoročno će stabilizirati poslovanje i omogućiti daljnju provedbu procesa konsolidacije malih banaka. Bogato znanje i iskustvo J&T Banke dodatno će pomoći unaprjeđenju poslovanja i pružanju što boljih usluga našim klijentima", rekao je Tomislav Marinac, predsjednik Uprave Centar banke.
 
Ponuda češke J&T Banke prihvaćena je s 92,49 posto glasova prisutnih, navodi se u priopćenju.
 
Na Skupštini nije sudjelovao Alternative Private Equity, jer nije dobio odobrenje povjereničkog odbora za sudjelovanje u dokapitalizaciji.
 
Transakcija se planira izvršiti unutar dva tjedna, a nakon ispunjenja ostalih pretpostavki koje su investitori postavili za upis kapitala.
 
Češka J&T banka dio je J&T grupacije, koja je snažan srednjoeuropski financijski investitor. Glavni fokus im je na pružanju usluga privatnog bankarstva, upravljanju imovinom za privatne klijente i institucije, investicijskom bankarstvu i financiranju projekata.
 
Osim J&T Banke Prag i J&T Banke Bratislava, J&T grupa također u svom vlasništvu ima J&T Banku ZAO Moskva te od 2008. godine J&T Bank and Trust Barbados. Od 1. srpnja 2013. J&T je također stekao 88 posto udjela u slovačkoj Poštova Banci.
 
 

Pročitajte više