Češka napokon priznala Kosovo

ČEŠKA vlada jučer je formalno priznala Kosovo kao neovisnu državu, pridružujući s tako sve većem broju zapadnih zemalja koje su poduprle tu malu državu u njenom odvajanju od Srbije.

Tako se Češka pridružila broju od preko 40 država koje su priznale Kosovo, a među kojima je i SAD, dok druge poput Rusije, Španjolske, Slovačke i Grčke još oklijevaju.

Razloge priznavanja Kosova dao je češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg: "Sve je vodilo tome da Kosovo postane neovisno, morali smo prepoznati realnost", te dodao kako Češka "u regiji već ima preko 500 svojih ljudi".

Pritom je mislio na ljude koji su dijelom u UN-ovu stožeru u Prištini, a kojih će se dio preseliti u češku ambasadu.

No, odluka o priznanju nije tekla baš glatko - prethodno je Češka tu odluku odgodila, čekajući rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji. Također priznavanju se protivila ljevičarska opozicija, no, stav joj se očito ublažio.

U sjeni priznanja se dogodio i jedan manji incident - bus koji je doputovao iz Češke u kojem su studenti prevozili humanitarnu pomoć Kosovskim Srbima, kamenjem je napala albanska mladež kod Dečana, no sve je prošlo bez ozlijeđenih, piše B92.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više