Češka: Ne vidimo problem u tome da Ukrajina gađa Rusiju našim oružjem

Foto: EPA

Češki ministar vanjskih poslova rekao je novinarima da njegova zemlja "nema problema" s tim da Kijev koristi streljivo kojim ga je opskrbio Prag za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju. "Češka nema problema s tim da se Ukrajina brani protiv agresora", rekao je Jan Lipavsky prije susreta NATO-vih ministara u češkoj prijestolnici. 

To uključuje i "napade koji se nužno moraju izvesti na ruskom teritoriju", nastavio je Lipavsky. "To je pravilo za isporuku iz Češke". 

Ministri obrane Europske unije ranije u utorak nisu postigli konsenzus oko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ruski teritorij, za što je ruski predsjednik Vladimir Putin da bi bilo "igranje s vatrom". 

Članice EU-a već su se dogovorile da će kolektivno pružati vojnu pomoć Ukrajini. I dok neke države ratom pogođenoj zemlji daju oružje s minimalnim zahtjevima, druge to čine pod uvjetom da se naoružanje koristi samo unutar ukrajinskog teritorija. Kijev tvrdi da mora gađati Rusiju jer ona napada Ukrajinu sa svog teritorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.