Češka podupire ulazak Hrvatske u EU i NATO

HRVATSKA i Češka nemaju otvorenih pitanja, a Češka Republika podupire hrvatska nastojanja za ulazak u Europsku uniju i NATO, istaknuto je tijekom razgovora koje je u utorak u Pragu s visokim češkim dužnosnicima vodila hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, saznaje se iz MVPEI-a.

Ministrica Grabar-Kitarović u utorak je, tijekom jednodnevnog radnog posjeta Češkoj Republici, u Pragu razgovarala s ministrom vanjskih poslova Cyrilom Svobodom, predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma češkog Parlamenta Pavelom Svobodom i predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku, Vladimirom Laštuvkom.

Hrvatska ministrica je, prema MVPEI-u, u razgovoru sa sugovornicima istaknula dobre odnose dviju zemalja koji su bez otvorenih pitanja, te ih upoznala s naporima koje Republika Hrvatska poduzima u ispunjavanju posljednjeg uvjeta za punu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu.

Češki dužnosnici izrazili su potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i doprinosu koji Hrvatska može ponuditi stabilnosti čitave regije.

U razgovoru s češkim ministrom vanjskih poslova Svobodom hrvatska je ministrica izrazila zadovoljstvo ovogodišnjim intenziviranjem političkog dijaloga između dvije zemlje.

Ministar Svoboda kazao je kako Češka Republika podupire hrvatska nastojanja za ulazak u Europsku uniju i NATO, te dodao da je Češka spremna prenijeti Hrvatskoj svoja iskustva iz procesa pregovaranja s Europskom unijom. Ministri su se složili kako postoji prostor za poboljšanje gospodarske suradnje dviju zemalja.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je češkom kolegi na potpori koju je Češka pružala od trenutka stjecanja hrvatske nezavisnosti, kao i na ponuđenom iskustvu i savjetima u pregovaranju s Europom. Naglasila je odlučnost hrvatske strane u rješavanju preostalog pitanja koje treba riješiti te rekla kako očekuje da će Task Force prepoznati napore koje Republika Hrvatska poduzima u tom smislu.

Dvoje ministara izrazili su želju za nastavkom dobre suradnje i na području turizma, budući da oko 800.000 čeških turista svake godine posjeti Republiku Hrvatsku.

Ministrica Grabar-Kitarović trebala bi se tijekom poslijepodneva u Pragu sastati i s češkim premijerom Jirijem Paroubekom.

Pročitajte više