Češke tvrtke za brzo uvođenje eura

VODEĆE domaće kompanije u Češkoj žele da njihova zemlja uvede što prije euro jer vjeruju da će time biti smanjeni troškovi njihova poslovanja, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje je prenijela češka novinska agencija CTK.

U anketi koju proveo češki dnevni list Hospodarske noviny, polovina od ukupno nešto više od stotinu ispitanih kompanija nada se da će euro biti uveden što je brže moguće. Među najvećim zagovarateljima eura su izvoznici, globalne kompanije i češke podružnice stranih tvrtki.

Gotovo sve tvrtke obuhvaćene anketom žele da Češka pristupi eurozoni, pri čemu njih polovina kaže da bi njihova zemlja krunu trebala zamijeniti eurom najkasnije do 2010. Približno četvrtina ispitanika bi pak radije da se s tim pričeka još koju godinu, dok ostale uopće ne brine datum ulaska. A svega dvije tvrtke drže da bi bilo najbolje da se euro uopće ne usvoji.

Češke kompanije će uložiti golema financijska sredstva u promjene softvera, različitih obrazaca, računovodstvene i izmjene niza ugovora među ostalim, uslijed prelaska na jedinstvenu europsku valutu.

Većina ispitanika drži da će koristi nižih troškova i jednostavnije trgovine u značajnoj mjeri nadjačati sve te jednokratne troškove koji očekuju kompanije.

Od ukupno nešto više od stotinu vodećih čeških kompanija pozvanih da sudjeluju u anketi, njih približno 45 odgovorilo je na postavljena pitanja.

Pročitajte više