Češki KFOR-ovci na Kosovu bili prisluškivani

ČEŠKA Vojno-obavještajna služba tvrdi kako su češki pripadnici KFOR-a na Kosovu bili prisluškivani i to od stranih špijuna koji su preko praćenja i prisluškivanja pokušavali doći do povjerljivih informacija o češkoj vojsci, javlja B92.

Strani agenti navodno su prisluškivali češke vojne komunikacije i telefonske razgovore čeških vojnika stacioniranih na Kosovu, stoji u izvješću češke obavještajne zajednice.

Češki su vojnici dobili upozorenje iz svojeg zapovjedništva da paze što i kome pričaju, te da im se prisluškuju telefoni i vojne radio veze.

Nezavisni pak stručnjaci smatraju kako se ne radi o stranoj špijunaži već o aktivnostima lokalnog kosovskog stanovništva koje se bavilo praćenjem KFOR-ovaca kako ne bi bile otkrivene njihove ilegalne aktivnosti.

U izvještaju se navodi kako su na Balkanu, Bliskom istoku, Afganistanu i zemljama bivšeg SSSR-a češki vojnici bili najviše izloženi aktivnostima stranih obavještajnih službi.

Česi navode kako su na Kosovu stanovnici dobro znali gdje je, kada i koji dio njihove vojne postrojbe krenuo i što će tamo tražiti, a rezultat svega toga jest da češki KFOR-ovci gotovo nikada nisu nigdje pronašli ilegalno oružje kojeg na Kosovu gotovo svatko ima.

I.K.

Pročitajte više