Češki ministar: Predložit ćemo izvanredni sastanak europskih ministara energetike

Foto: EPA

ČEŠKA će predložiti izvanredni sastanak europskih ministara energetike što je prije moguće kako bi se raspravljalo o pitanju rastućih cijena energenata, kazao je češki ministar industrije Jozef Sikela.

Europa se suočava s golemim povećanjem računa za energiju, potaknutim snažnim porastom cijena plina, dok rat u Ukrajini i europske sankcije Rusiji povećavaju zabrinutost za sigurnost opskrbe plinom. Vlade pak razmatraju mjere za smanjenje porasta računa kućanstvima i tvrtkama.

"Mi smo u energetskom ratu s Rusijom i to šteti cijeloj EU. U dogovoru s Europskom komisijom i premijerom Petrom Fialom predložit ću sazivanje izvanrednog sastanka Vijeća EU za energetiku što je prije moguće", napisao je Sikela na Twitteru.

Redoviti sastanak ministara energetike zakazan za listopad

Češka trenutno predsjeda Europskom unijom i već je zakazala redoviti sastanak ministara energetike za listopad.

Europska komisija priopćila je ovog mjeseca da hitno procjenjuje različite mogućnosti za uvođenje gornje granice cijeni plina, pri čemu nije objašnjeno u kojem bi obliku to bilo provedeno.

Bruxelles je rekao da će se konzultirati s državama članicama EU o ograničenju cijena i izvijestiti o prijedlozima na jesen ako budu potrebni.

Pročitajte više