Češki predsjednik optužio Sarkozyja za uspostavljanje socijalizma

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus usprotivio se planovima Europske unije za rješavanje financijske krize, a umjesto toga predložio je ukidanje MMF i Svjetske banke. Takvu poruku odaslao je člankom u današnjem broju "Mlade fronta Dnes" optužujući europske lidere da državnim intervencijama u bankarski sektor i mjerama protiv krize pokapaju kapitalizam i vraćaju na mala vrata socijalizam.

Prema njegovom mišljenju, sadašnju krizu svjetske ekonomije nije izazvala nedovoljna regulacija tržišta već prevelik broj pretjeranih državnih intervencija i neodgovornog povećanja državnih izdataka.

"Neodgovorni političari to jednostavno ne vide te krizu uvijek iskoriste za proširenje intervencije države u gospodarstvo", zaključuje Klaus nastavljajući kako krizni paket francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji podrazumijeva veću regulaciju tržišta, "ne nagoviješta ništa dobro".

"Francuski predsjednik bi trebao znati da njegovi prijedlozi i mjere pridonose u velikoj mjeri kraju kapitalizma. Njegovi prijedlozi ne smjeraju ka novom kapitalizmu. Upravo suprotno, riječ je o povratku socijalizma", upozorio je Klaus.

Nadalje, u svom članku pojašnjava kako će ankarski sektor na račun poreznih obveznika postati poludržavna, središnje regulirana grana slična drugim javnim službama.
"MMF i Svjetsku banku s kojima nitko ne zna što bi treba ukinuti kao zastarjele, a ne da da se sada za njih traži nova sumnjiva uloga", naposljetku je poručio češki predsjednik.

Ig.M.
Foto: romea.cz

Pročitajte više