Češki predsjednik potpisao Lisabonski sporazum

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus nevoljko je potpisao Lisabonski sporazum u svojoj rezidenciji u Pragu, prekinuvši tako svoje protivljenje ugovoru koji bi trebao, nakon dugo natezanja, zamijeniti ustav Europske unije.

Klaus je svoj potpis na dokument stavio nekoliko sati nakon što je Ustavni sud Češke Republike odlučio da taj dokument nije protivan češkom ustavu.

"Češka će prestati biti suverena"

"Očekivao sam ovu odluku Ustavnog suda i poštujem ju", rekao je Klaus, ali je dodao i kako se snažno ne slaže s dokumentom. Češka će "prestati biti suverena država", rekao je predsjednik koji se dugo protivio potpisivanju Lisabona.

Time je premošćena i zadnja prepreka stupanju na snagu Lisabonskog sporazuma, koji je ratificiran u svih 27 država članica. 

Ustavnu presudu o Sporazumu je u travnju prošle godine tražio gornji doma češkog parlamenta koji je želio jasnu odluku da sporazum nije u suprotnosti s češkim ustavom. Ustavni sud je u studenome prošle godine odlučio da je Sporazum u skladu s ustavom, ali se tada odlučivalo samo o nekoliko članaka, a ne o Sporazumu u cijelosti.

Klaus neće postavljati nove uvjete

Prema prvim najavama odluka ustavnoga suda je trebala biti izrečena do 27. listopada, ali je odluka otkazana za danas.

Odluku češkoga ustavnoga suda se s nestrpljenjem očekivalo u cijeloj Europi jer je Češka do danas bila jedina članica EU koja nije ratificirala Lisabonski sporazum.

Voditelji Unije su na sretanju prošli tjedan u Bruxellesu udovoljili još jednom zahtjevu euroskeptičnoga češkog predsjednika. Pristali su na to da će Češka, kao i Velika Britanija i Poljska, biti izuzeta iz Listine o temeljnim pravima, koja je dio Lisabonskog sporazuma. Klaus je pri zahtjevu za izuzećem tvrdio da bi sudetski Nijemci, na temelju Listine, mogli tražiti povrat imovine koja im je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više