Češki predsjednik: Zapadna podrška Ukrajini će se s vremenom smanjiti

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Češke očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini s vremenom smanjiti, prenosi njemački list Süddeutsche Zeitung, što je jedna od prvih izjava neke članice NATO-a koja ukazuje na mogući pad podrške Kijevu. Češka vlada i druge članice NATO-a pružaju vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

No, Petr Pavel, bivši general NATO-a, rekao je da će rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama sljedeće godine utjecati na europsku podršku Ukrajini i da Kijev mora biti svjestan da je ova godina odlučujuća. "Ako podrška iz SAD-a oslabi, isto se očekuje i u još nekoliko europskih zemalja. Ukrajina to mora uzeti u obzir", rekao je Pavel.

Zasićenje ratom

"Mora se uzeti u obzir zasićenje ratom i kako to utječe na podršku zapadnih zemalja. S vremenom će se smanjivati", naglasio je. Pavel, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u siječnju, dosad je snažno podržavao nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Snažan je pobornik čvrste integracije svoje zemlje u Europskoj uniji i NATO savezu, što je promjena u odnosu na bivšeg predsjednika Miloša Zemana koji je održavao dobre odnose s Moskvom i Pekingom.   

Pročitajte više