čestitka predsjednika hrvatske Vlade u povodu Dana ljudskih prava

Ivica Račan, predsjednik hrvatske Vlade, uputio je danas čestitku građanima Republike Hrvatske u povodu međunarodnog Dana ljudskih prava, ističući da se ´ljudska prava ne smiju ostvarivati samo deklarativno nego i djelima, ne samo 10. prosinca nego uvijek´.

´UN-ova Deklaracija o ljudskim pravima jedna je od velikih postignuća ove institucije. 10. prosinca 1948. godine cijeli je svijet priznao važnost osiguravanja temeljnih ljudskih prava svim ljudima, svugdje. Stoljećima čovječanstvo bilježi napretke na raznim poljima, ali bilježi i padove. Bilježi siromaštvo, rat, glad, bolest, bilježi strahote koje činimo jedni drugima u neprekidnoj borbi vođenoj golim nagonima´, navodi se u čestitki. Tek, ističe Račan, ´kada smo priznali da su ljudska prava jedna od najvažnijih tema o kojima treba govoriti, jedna od najvažnijih stvari za koju se vrijedi boriti, tek u tom trenutku čovječanstvo počinje ostvarivati pravi napredak, napredak koji nadilazi tehnološka i industrijska postignuća. Priznali smo jedni drugima da na kraju svega ostaje čovjek, čovjek koji se rađa slobodan, čovjek koji mora imati mogućnosti bez predrasuda´.

´Država kao vodeća politička institucija ima ulogu osigurati svakome temeljna ljudska prava. To stoji u svim pisanim ustavima, to je vrijednost u koju se zaklinju sve države koje žele biti demokratske, a naša je uloga da tu vrijednost zajedno ostvarimo. Zato želim podsjetiti na važnost ovoga dana, ali i na činjenicu da se ljudska prava ne smiju ostvarivati samo deklarativno nego i djelima, ne samo 10. prosinca nego uvijek´ - kaže se na kraju čestitke predsjednika Vlade Ivice Račana.

Pročitajte više