čestitka predsjednika Mesića pripadnicima HRM-a

U povodu 12. obljetnice utemeljenja i djelovanja Hrvatske ratne mornarice (HRM) danas je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio čestitku svim pripadnicima HRMa čestitavši im, uz ostalo, na borbenosti, hrabrosti i požrtvovnosti, uspjesima i dobivenim bitkama.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

"Poštovani vojnici, dočasnici, časnici, vojni namještenici i službenici - pripadnici Hrvatske ratne mornarice, upućujem Vam iskrene čestitke povodom 12.obljetnice utemeljenja i djelovanja.

Prisjećajući se proteklih godina, burnih ratnih i ne manje bremenitih poratnih, teško je izdvojiti i istaknuti najveće uspjehe i postignuća Hrvatske ratne mornarice. Tijekom Domovinskog rata to je zasigurno bilo zarobljavanje 35 ratnih brodova u brodogradilištima, osvajanje skladišta naoružanja ali i oslobađanje dubrovačkog priobalja i Konavala, obrana Splita i Šibenika.

Završetkom ratnih operacija započinje nova, nimalo lakša zadaća. Ustrojavanje i opremanje Hrvatske vojske, pa tako i Hrvatske ratne mornarice, sukladno standardima modernih oružanih snaga, no prije svega shodno potrebama i mogućnostima hrvatske države. U najveće uspjehe zasigurno se mogu ubrojiti novoizgrađeni brodovi, raketne topovnjače, ali i uspješan sustav školovanja i usavršavanja mornaričkog kadra. Važnost edukacije i sustavnog školovanja stručnih kadrova pokazala se nezaobilaznom činjenicom i nasušnom potrebom. Tako na primjer, uvođenje u operativnu uporabu novih motriteljskih radara, bez ispunjenja ovog važnog uvjeta, ne bi bilo moguće. Nužnost usavršavanja i 'hvatanja koraka' sa suvremenim trendovima i dostignućima, kako na vojnom području tako i šire, naša je realnost.

Svojim ste sudjelovanjem na mnogim bilateralnim i multilateralnim vojnim vježbama pokazali da su hrvatske pomorske snage stručne, uvježbane i sposobne izvršavati sve postavljene zadaće.

Potpuna kompatibilnost vojskama zemalja članica NATO saveza, uvjet kojem na putu priključenja Sjeveroatlantskom savezu moramo udovoljiti, sve je bliži ispunjenju.

Svakodnevne, rutinske aktivnosti kojima je ispunjen vaš radni dan nisu manje značajne. Ophodnja državne granice, održavanje bojne spremnosti, obuka ročnog sastava, zadaće prevoženja i sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti predstavljaju iznimno važne i odgovorne segmente djelovanja Vaše grane.

Stoga svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, imajući na umu sva ratna i mirnodopska postignuća, još jednom čestitam na borbenosti, hrabrosti i požrtvovnosti, uspjesima i dobivenim bitkama.

Ovom bih prigodom izrazio posebnu zahvalnost svim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice koji su svoje živote i zdravlje nesebično žrtvovali za slobodu i dobrobit svih nas.

Uz vjeru da ćete i nadalje pronositi svijetle tradicije hrvatskih pomoraca, čuvati Jadran i jačati naše pomorske snage, želim Vam svako dobro i mirno more", stoji u čestitki predsjednika Mesića.

(Hina) pp mć

Pročitajte više