Četiri osobe ubijene u nemirima u Novoj Kaledoniji, u Francuskoj izvanredno stanje

Foto: Profimedia

Francuska je proglasila izvanredno stanje na pacifičkom otočju Novoj Kaledoniji nakon što su u neredima zbog izborne reforme ubijena tri mladića i policijski dužnosnik.

Izvanredno stanje, koje je stupilo na snagu u pet ujutro po lokalnom vremenu, daje vlastima ovlasti da zabrane okupljanja i kretanje po otoku pod francuskom vlašću.

Premijer: Nikakvo nasilje se neće tolerirati

Dodatnih 500 policajaca poslano je u pomoć 1800 kolega koji su inače prisutni na otoku nakon što su prosvjednici zapalili vozila i tvrtke te opljačkali trgovine. Škole su zatvorene, a u glavnom gradu otprije je na snazi policijski sat.

"Nikakvo nasilje neće se tolerirati", rekao je premijer Gabriel Attal dodavši da će izvanredno stanje omogućiti da se upotrijebe "golema sredstva za uspostavljanje reda".

Proglašeno izvanredno stanje

Kasnije je potpisao dekret o proglašenju izvanrednog stanja, koje će trajati 12 dana, i najavio da će francuski vojnici osiguravati glavne luke i aerodrom Nove Kaledonije.

Vlasti su također zabranile aplikaciju TikTok, za koju je vlada tijekom nereda prošlog ljeta rekla da je pomogla pobunjenicima da se organiziraju.

Zašto su počeli nemiri?

Nemiri su počeli u ponedjeljak kada je Francuska raspravljala o prijedlogu zakona koji bi tisućama francuskih građana u tom arhipelagu južnog Pacifika dao pravo glasa na pokrajinskim izborima.

Pokret za neovisnost Nove Kaledonije strahuje da će takva promjena rezultirati slabljenjem političkog utjecaja među domorodačkim narodom Kanak. Nacionalna skupština u Parizu reformu je usvojila preko noći s 351 glasom za i 153 glasa protiv.

Za Pariz je Nova Kaledonija važna vojno i geopolitički, no i zbog svojih nalazišta nikla.

Stanovnici su na referendumu glasali za ostanak u sustavu Francuske

Područje na kojem živi oko 270.000 stanovnika steklo je veliku autonomiju sporazumom iz Noumee. Otok se nalazi oko 1200 kilometara istočno od Australije.

Na sva tri referenduma o neovisnosti, održana 2018., 2020. i 2021. godine, stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske. No pokret za neovisnost bojkotirao je posljednje glasanje i najavio da ne kani prihvatiti rezultate.

Pročitajte više