Četiri slovenske ribarice u hrvatskom moru

ČETIRI SLOVENSKE ribarice i slovensko pomorsko policijsko plovilo danas su ponovno ušli u hrvatski dio Savudrijskog zaljeva, izvijestio je glasnogovornik istarske Policijske uprave Robert Pavleković.

Po njegovim riječima prva je slovenska ribarica u hrvatsko more na 3,7 nautičkih milja južnije od crte razgraničenja ušla u 8, a druga u 8,10 sati i ribarila čak na 4,4 nautičke milje južnije o sredine Savudrijskog zaljeva.

U 9,15 sati u hrvatske teritorijalne vode uplovile su i dvije ribarice izolskog "Delamarisa", "Riba" 1 i "Riba" 2 i mreže bacile na 1,1 nautičku milju južnije od crte razgraničenja. Slovensko policijsko plovilo u hrvatski dio Savudrijske vale uplovilo je u 9,30 sati i doplovilo na čak 3,3 nautičke milje južnije od crte razgraničenja, izvijestila je hrvatska policija.

Hrvatska je pomorska policija u 9,44 sata uspostavila vezu sa slovenskom i zatražila da napuste položaj na kojem su zatečeni, jer se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, kazao je glasnogovornik PU-a Pavleković. Po njegovim riječima prva je ribarica, kad je završila ribarenje, napustila hrvatsko more u 9,50, druga u 10,10, slovensko policijsko plovilo u 11,08 i "Delamarisove" koćarice u 13,12 sati.

Inače, kako je izvijestio Pavleković, i jučer popodne su u Savudrijskoj vali tri slovenske ribarice, bez policijske pratnje, lovile na 5,1, 5,17 i 5,31 nautičku milju južnije od crte razgraničenja. Tako dubok ulazak u hrvatske teritorijalne vode do sada nije zabilježen, dodao je Pavleković.

Pročitajte više