Četnički simboli u Srebrenici

PREMA navodima Avaza jučerašnje obilježavanje stradanja Srba u Srebrenici i Bratuncu, samo dan nakon 12-te obljetnice srebreničkog genocida, proteklo je u znaku četničkih simbola. Skup su osiguravali pripadnici MUP-a RS, ali nitko nije reagirao.

Uz majice na kojima su bile slike i imena haških optuženika, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, u centru Srebrenice sudionici okupljanja postrojili su se u jedinice u crnim uniformama noseći zastavu na kojoj je pisalo "Četnici majora Jezdimira Dangića".

Četničkih simbola bilo je i ispred Crkve Presvete Bogorodice Marije u Srebrenici u kojoj je održana misa za 3.282 Srbina poginula u ratu.

Nakon okupljanja ispred crkve sudionici skupa su izvršili postrojavanje i ispred Čaršijske džamije. Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef.Peštalić kazao je da je o tome obaviješten OHR, te da oni ili njima slični koji su 1995. godine srušili tu istu džamiju pokazuju spremnost da to opet naprave.

Središnje obilježavanje stradanja održano je na Bratuncu a prisustvovali su mu predstavnici RS, premijer Milorad Dodik, vođe SDS-a i PDP-a Mladen Bosić i Mladen Ivanić. " Kao načelnik, pokrenut ću pitanje zabrane nošenja obilježja koja vrijeđaju druge" rekao je načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić

Pročitajte više