Četnički skup zabranila bi svaka država kojoj je stalo do ugleda

SKUP koji se u nedjelju organizira na Ravnoj gori okupljanje pristaša četničkog pokreta i Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića zabranila bi svaka država kojoj je stalo do njenog ugleda i antifašističke borbe, a u Srbiji se on podiže na službenu razinu, što je apsurd i postavlja pitanje što se tamo proslavlja, izjavio je Miodrag Zečević, predsjednik komiteta SUBNOR-a Srbije i Crne Gore "Politici" od nedjelje.

"Za narode s prostora bivše Jugoslavije 15. svibanj imao je simboliku, jer su toga dana kapitulirale posljednje njemačke jedinice, kao i njihovi suradnici, a oni će tamo na Ravnoj gori veličati jednog od tih suradnika. Da su četnici bili kolaboracionisti svjedoči i priznanje samog Mihailovića izrečeno na suđenju da četnicima nikada nije izdavao naređenja o napadu na Nijemce", kaže Zečević, dodajući da je skup na Ravnoj gori "problem vlasti, ali i dokaz da se oni identificiraju s bivšom kolaboracijom, što nije ni čudo, jer se tamo nalazi njihovo ideološko uporište".

"Time se šalje i loša poruka Europi kojoj deklarativno težimo, jer su europske zemlje, kao i cijeli svijet prihvatile antifašizam kao temelj svog budućeg razvoja. Što se tiče pomirenja četnika i partizana, do njega je došlo odavno, jer su krajem rata i nakon njega amnestirani svi ravnogorci koji nisu činili ratne zločine, a veliki broj njih priključio nam se nakon proglasa kralja Petra iz 1944. godine i njima su priznata sva prava kao i ostalim borcima", kazao je Zečević.

Pročitajte više