Četvero bivših načelnika MUP-a prijavljeno zbog prikrivanja prometne nezgode i popravka automobila na račun MUP-a

ČETVERO bivših načelnika u MUP-u prijavljeni su tužiteljstvu zbog sumnje da su zatajili prometnu nezgodu sa službenim automobilom koji su navodno popravili novcem MUP-a.

Ne navodeći identitet osumnjičenih zagrebačka policija danas je izvijestila da je protiv četvero bivših načelnika u MUP-u podnijela posebno izviješće zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Od izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan doznaje se da su osumnjičeni bivša načelnice Uprave pravnih i kadrovskih poslova Sanja Čanković, te bivši načelnici Uprave za tehniku Miroslav Crnić, Uprave za inspekcijske i upravne poslove Darko Vid i Odjela prometne tehnike Goran Rafajec.

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da su osumnjičeni već ranije premješteni na druga radna mjesta u MUP-u koja nisu u rangu načelnika te da protiv njih do sada nije pokrenut stegovni postupak za koji je, kako kaže, nastupila relativna zastara.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je Hini da je ovaj slučaj aktualizirala nedavna anonimna predstavka. Potvrdio je da su osumnjičeni prije nekoliko mjeseci premješteni na druga radna mjesta, no tvrdi da prikrivanje prometne nezgode nije bio razlog tome. Dodao je da se u MUP-u razmatra je li moguće pokretanje stegovnog postupka ili je nastupila i apsolutna zastara.

Četvero osumnjičenih tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti na štetu MUP-a iz čije je blagajne navodno plaćeno oko 40 tisuća kuna za popravak službenog automobila s kojim je Sanja Čanković oko 21 sat na Staru godinu 2002., zbog neprilagođene brzine na križanju Matatićeve i Svilikovićeve ulice, sletjela s ceste i udarila u stup javne rasvjete. S njom su u policijskom "golfu" navodno bili Crnić i Vid, a svo troje napustilo je mjesto nesreće, ne obavijestivši o tome policiju.

Policija Sanju Čanković sumnjiči da je s namjerom da prikrije nezgodu, u dogovoru s jednim od načelnika koji su se s njom vozili, usmeno naložila Rafajecu da organizira prijevoz oštećenog automobila i njihov prijevoz kućama. On je pozvao vučnu službu i organizirao prijevoz automobila u krug MUP-a u Ilici 335, iako je znao da prometna policija nakon nezgode nije obavila očevid, niti je obaviještena o nezgodi. Na taj je način, kažu u policiji, svjesno prikrio prometnu nezgodu.

Automobil je tijekom siječnja i veljače prošle godine popravljeno na teret proračunskih sredstava MUP-a u vrijednosti od oko 40 tisuća kuna.

U ožujku prošle godine mediji su pisali o ovom slučaju, a MUP je tada izvijestio da Unutarnja kontrola ispituje slučaj.

U godini kada se tadašnjim MUP-ovim načelnicima dogodila prometna nezgoda samo je u zagrebačkoj policiji prekršajno prijavljeno 100 policajaca zbog prometnih prekršaja.

Pročitajte više