Četvorica članova ETA-e premještena u zatvore u Baskiji

Foto: EPA

ŠPANJOLSKE vlasti odobrile su u srijedu premještanje četvorice pripadnika baskijske separatističke skupine ETA-e u zatvore u Baskiji kako bi bili bliže obiteljima, a istaknuti član te bivše oružane skupine prekinuo je štrajk glađu nakon 31 dana.

Posljednjih tjedana su u Baskiji, autonomnoj pokrajini na sjeveru Španjolske, bili održani prosvjedi kojima se traži amnestija za pripadnike ETA-e, prilikom čega su išarana sjedišta političkih stranaka.

Prosvjedi su počeli nakon što je Patxi Ruiz, osuđen na 30 godina zatvora, započeo štrajk glađu 10. svibnja u južnom gradu Murciji. Tvrdio je da ga se ondje zlostavlja te je tražio premještanje u zatvor u Baskiji za sebe i ostale članove.

Pitanje premještanja zatvorenika aktualiziralo se nakon izbijanja koronavirusa koji je posebno snažno pogodio Španjolsku.

U srijedu je lijeva španjolska vlada premijera Pedra Sáncheza odobrila premještanje četvorice pripadnika ETA-e iz zatvora u gradovima Logroñu, Valladolidu, Soriji i Aranjuezu u zatvore u Baskiji. Među premještenima nije Ruiz koji je bio uhićen 2002. godine te osuđen zbog ubojstva jednog političara 1998. godine.

ETA, koja je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske, prekinula je oružanu borbu 2011. i raspuštena je 2018. godine.

Baskijska organizacija Etxerat napominje kako je „proces još uvijek nedovršen jer se u zatvorima nalazi više od 230 zatvorenika zbog političkih motiva“. Organizacija traži njihovo premještanje iz udaljenih zatvora u Španjolskoj i Francuskoj.

ETA se u Španjolskoj nalazi na popisu terorističkih skupina te joj se pripisuje više od 800 ubojstava od osnutka 1959. godine.

Konzervativna Narodna stranka (PP), najveća oporbena stranka u Španjolskoj, optužila je u srijedu lijevu vladu za popuštanje zahtjevima baskijskih stranaka PNV i EH Bildu. Manjinska španjolska vlada, na vlasti od siječnja, ovisi o podršci regionalnih stranaka.

U Baskiji se, pak, 12. srpnja održavaju regionalni izbori, a na vlasti je umjereni konzervativni PNV. EH Bildu je ondje lijeva oporbena stranka koja traži referendum o nezavisnosti te podržava odcjepljenje od Španjolske.

Pročitajte više